Foto: Shutterstock

Nu jau palicis pavisam mazs laika sprīdis, lai vairākus gadus ilgusī nepiekāpīgā cīņa par britu un Eiropas Savienības (ES) šķiršanos tomēr notiktu. Jau pēc pāris dienām, 31. janvāra pusnaktī pēc Centrāleiropas laika jeb 1. februārī pulksten 1.00 pēc Latvijas laika, Lielbritānija izstāsies no ES. Turpmāko gadu notiks pārejas process un sarunas, kurās pieņemtās izmaiņas skars arī ļoti daudzus ceļotājus, uzņēmējus un Latvijas valstspiederīgos. Kādas izmaiņas līdz gada beigām gaidāmas tiem, kas plāno ceļot uz vai no Britu salām, tiem kas vēlas iepirkties Lielbritānijas e-veikalos un izmantot citus pakalpojumus, un kā tās varētu ietekmēt arī Latviju, skaidro portāls "Delfi".

Atbilstoši līgumam, kuru Lielbritānijas parlaments ratificējis šā gada 22. janvārī, pēc izstāšanās no 1. februāra līdz 31. decembrim būs pārejas periods, kad Lielbritānija vairs nebūs ES dalībvalsts, bet uz to vēl attieksies ES tiesības un pienākumi. ES un Lielbritānijas sadarbība šajā laikā turpināsies tāpat kā līdz šim ar vienīgo izņēmumu, ka Lielbritānija vairs nepiedalīsies ES lēmumu pieņemšanā, portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Par turpmākajām ES un Lielbritānijas attiecībām, sākot ar 2021. gada 1. janvāri, vēl ir daudz neskaidrību un turpināsies sarunas, kas ir jānoslēdz līdz pārejas perioda beigām.

Ceļošana


Nav tā, ka 1. februārī Latvijas pilsoņiem, pamostoties Britu salās, kaut kas mainās vai jākārto vīza – pārejas perioda laikā ceļošanas nosacījumi paliek līdzšinējie. ES, tai skaitā Latvijas, pilsoņi uz Lielbritāniju un otrādi varēs ceļot tāpat kā līdz šim, informēja Beķeris.

ES pilsoņiem tūrismam līdz trīs mēnešiem uz Lielbritāniju pēc "Brexit" vīza nebūs nepieciešama. Trīs mēnešu bezvīzu uzturēšanās termiņš nebūs ierobežots ar jebkādu laika posmu, piemēram, 90 dienas pusgadā, kā tas ir ieceļošanai Šengenas telpā.

2021. gadā Lielbritānija plāno ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu noteikt pases – ID kartes vairs netiks atzītas par ceļošanas dokumentu.

Jau šobrīd, ceļojot uz Lielbritāniju, ieteicams līdzi ņemt pasi.
Ārlietu ministrija

Ieceļošanas nosacījumi nodarbinātības nolūkos Lielbritānijā, sākot ar 2021. gadu, mainīsies, bet vēl nav zināms, kādi tie būs.

Ceļojot uz Lielbritāniju kopā ar bērniem, jāņem vērā, ka bērni varēs šķērsot Latvijas robežu ar derīgu pasi vai personas apliecību un bez papildu dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni vai ar pavadoni.

Tomēr pirms ceļojuma uz Lielbritāniju ministrija aicina sazināties ar aviopārvadātāju par nepieciešamību nepilngadīgajiem pasažieriem uzrādīt papildu dokumentus atbilstoši pārvadātāju drošības prasībām.

Tāpat jāņem vērā, ka, šķērsojot Lielbritānijas robežkontroles punktus, var tikt prasīts uzrādīt vismaz viena vecāka piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas, radniecību apliecinošus dokumentus, jo īpaši gadījumos, ja vecāka un bērna uzvārds atšķiras, kā arī otra vecāka piekrišanu vai atļauju trešajai personai pavadīt bērnu ceļojumā, informēja ministrijā.

Ja ceļo uz Lielbritāniju kopā ar savu mājdzīvnieku, tad informācija par nepieciešamajiem dokumentiem suņu, kaķu un sesku pārvadāšanai ir atrodama Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā, speciālā sadaļā – "Ceļošana ar dzīvnieku".

Saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES tūrisma sfērā kopumā netiek prognozētas kādas izmaiņas un šajā jautājumā bažu nav, portālam "Delfi" norādīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente un tūrisma aģentūras "Vanilla Travel" vadītāja Inga Kavaca.

Kavaca uzskata, ka "Brexit" neko neietekmētu, jo "ceļot jau nevienam neaizliegsi".

Ceļošanas brīvība nevienam netiek ierobežota, tāpēc tas jautājums, vai kādam vajadzēs vīzas vairāk vai mazāk, tas būs vīzu kārtošanas jautājums, bet mūsdienās ļoti daudzi pāriet uz elektroniskām vīzām, tāpēc es domāju, ka tas tiks ātri atrisināts, jo ceļošanā ieinteresēti ir daudzi.
Inga Kavaca, ALTA prezidente

Transports


Ceļojot uz Lielbritāniju ar savu transportlīdzekli, kuram ir Latvijas numura zīmes, nereģistrējot transportlīdzekli un nemaksājot ceļa nodokli, Lielbritānijā var, ja persona izmanto automašīnu ne ilgāk par sešiem mēnešiem gada laikā, norādīja Ārlietu ministrijā.

Tāpat, ceļojot ar privāto automašīnu, ES izdotās vadītāju apliecības turpinās būt derīgas arī Lielbritānijā. Obligāta prasība šajā valstī ir, lai autotransports būtu apdrošināts, kā arī uz tā jābūt uzlīmēm ar valsts pieņemtajiem apzīmējumiem (LV).

Savukārt, ja turp ceļo, izmantojot pasažieru pārvadājumus, atbilstoši līgumā noteiktajam pārejas periodam līdz 31. decembrim starptautiskos kravu un pasažieru neregulāros autopārvadājumus uz Lielbritāniju arī varēs veikt tāpat kā līdz šim, portālam "Delfi" norādīja VSIA "Autotransporta direkcija" pārstāve Zane Plone.

ES pārvadātāji varēs veikt kabotāžas pārvadājumus (pasažieru vai kravas komercpārvadājumus) Lielbritānijā, ievērojot šobrīd spēkā esošos ES ierobežojumus. Tas nozīmē, ka

Īslaicīgi iekšzemes pasažieru vai kravu komercpārvadājumi, kas tiek veikti citā valstī, tajā nereģistrējot uzņēmumu, varēs tikt veikti tāpat kā līdz šim.
Zane Plone, VSIA "Autotransporta direkcija"

Tāpat Plone uzsvēra, ka līdz pārejas perioda beigām ES plāno noslēgt līgumu ar Lielbritāniju, iekļaujot tajā arī transporta jomu, tādējādi tālākie scenāriji būs atkarīgi no panāktās vienošanās.

Savukārt, saistībā ar aviotransportu, no lidostas procedūru viedokļa arī lidostā "Rīga" nekādu izmaiņu nebūs. Lielbritānija jau šobrīd ir ārpus Šengenas valsts, līdz ar to pasažieriem tiek veikta robežkontrole, savukārt drošības prasības nosaka starptautiskie normatīvie akti, kas ir vienādi gan Latvijai, gan Lielbritānijai neatkarīgi no "Brexit", portālam "Delfi" norādīja VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" pārstāve Laura Karnīte.

Arī lidsabiedrības "airBaltic" lidojumi uz un no Lielbritānijas tiks veikti tāpat kā iepriekš gan no Rīgas, gan Tallinas arī pēc "Brexit", portālam "Delfi" norādīja uzņēmumā.

2020. gadā "airBaltic" pasažieriem piedāvā līdz pat diviem reisiem dienā no Rīgas uz Londonu, kā arī marta nogalē uzsāks lidojumus jaunā maršrutā – no Rīgas uz Mančestru. Tāpat, vasaras sezonā uzņēmums turpinās sezonālos lidojumus no Rīgas uz Aberdīnu. Lidojumus uz Lielbritānijas lidostām no Rīgas piedāvā arī zemo cenu aviosabiedrības "Ryanair" un "Wizzair".

Būtiskas izmaiņas pasažierus, kas ar tiešo reisu lidos no un uz Lielbritāniju, neskars, apgalvo "airBaltic".

Vienlaikus, pasažieri tiek aicināti sekot līdzi aktuālākajai informācijai attiecībā uz, piemēram, preču ierobežojumiem, ko atļauts ievest Latvijā un Lielbritānijā.

Atbilstoši aktuālākajai informācijai, pārejas perioda laikā ielidošanai Lielbritānijā joprojām varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību (eID).

Lai izvairītos no iespējamajām rindām, februāra sākumā pasažieri tiek aicināti uz lidojumiem no Lielbritānijas ierasties vismaz divas stundas pirms izlidošanas.
"airBaltic"

Biļešu cenas ietekmē daudzi un dažādi faktori, tostarp pasažieru pieprasījums, tam saglabājoties augstā līmenī, pašlaik nav pamata uzskatīt, ka cenas varētu kāpt, norādīja "airBaltic".

Veselība


Izstāšanās līgums paredz, ka Latvijas valstspiederīgie pārejas perioda ietvaros veselības aprūpes pakalpojumus ar Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK) Lielbritānijā varēs saņemt tāpat kā līdz šim, portālam "Delfi" norādīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece.

NVD atgādina, ka EVAK karti iespējams izmantot, īslaicīgi uzturoties ES dalībvalstīs un tā apliecina tiesības saņemt nepieciešamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem, skaidroja Tamme-Zvejniece.

Iedzīvotāji, dodoties ceļojumā, aicināti noformēt ne vien EVAK karti, bet arī privāto ceļojumu apdrošināšanu.
Tanita Tamme-Zvejniece, NVD

jo EVAK nesedz ārzemēs veiktās pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, neatlīdzina repatriācijas jeb transportēšanas izdevumus smagas slimības vai nāves gadījumā, tostarp nesedz plānveida medicīnisko pakalpojumu saņemšanu.

Tāpat kā līdz šim, pārejas perioda laikā Latvijas valstpiederīgie varēs izmantot arī S1 veidlapu, kas apliecina tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus un ļauj reģistrēties veselības aprūpei Lielbritānijā. S1 veidlapa apliecina tiesības saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi dzīvesvietas valstī, ja strādā vai saņem pensiju citā ES dalībvalstī, Norvēģijā, Lihtenšteinā, Islandē vai Šveicē, informēja Tamme-Zvejniece.

Telekomunikācijas


Pārejas periodā spēkā būs līdzšinējie ES viesabonēšanas nosacījumi, informēja Ārlietu ministrijā.

Saistībā ar "Brexit" šobrīd telekomunikāciju uzņēmumā "Tele2" nav plānotas izmaiņas tarifos un pakalpojumu cenās, portālam "Delfi" norādīja uzņēmuma pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Viņš informēja, ka pēc 31. janvāra paliks spēkā visi līdzšinējie noteikumi, kas attiecas gan uz mobilo pakalpojumu izmantošanu, atrodoties Lielbritānijā, gan arī zvanot vai sūtot sms uz Lielbritāniju.

Tā kā esošie sadarbības līgumi pārejas periodā paliek spēkā, tad šobrīd nekas nemainās arī telekomunikāciju sniedzēja "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) tarifos, norādīja uzņēmuma pārstāve Elīna Lidere.

"Pēc 31. janvāra mobilo sakaru operatora BITE klientiem spēkā joprojām būs līdzšinējie viesabonēšanas noteikumi. Ņemot vērā, ka pārejas periodā turpinās darboties tie paši noteikumi, kas līdz šim, klienti neizjutīs nekādas izmaiņas nedz zvanot, sūtot īsziņas vai lietojot mobilos datus Lielbritānijā, nedz zvanot vai sūtot īsziņas uz Lielbritāniju, kas, pēc BITES datiem ir sestā klientu apmeklētākā valsts. Kā ierasts, tarifu plānā iekļauto datu, īsziņu un zvanu apjomu varēs izmantot visās Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīs un Lielbritānijā," skaidro kompānija "BITE".

Sūtījumi


Pasta sūtījumu apmaiņas regulējums starp Latviju un Lielbritāniju pēc 31. janvāra paliek nemainīgs – pasta sūtījumu tarifos un procedūrās saglabājas līdz šim spēkā esošā kārtība, portālam "Delfi" norādīja VAS "Latvijas Pasts" Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Tas nozīmē, ka bez izmaiņām tarifos un procedūrās pēc 31. janvāra tiks pieņemti un piegādāti gan sūtījumi no Latvijas uz Lielbritāniju, gan no Lielbritānijas uz Latviju, norādīja Vārpa.

Vārpa uzsvēra, ka tiklīdz būs zināmi turpmākie lēmumi attiecībās starp ES un Lielbritāniju, arī attiecīgo valstu pasta uzņēmumiem būs iespēja precizēt savu turpmāko darbību, un "Latvijas Pasts" nekavējoties par to informēs savus klientus un plašāku sabiedrību.

Arī muitas jomā līdz šī gada beigām nekādu izmaiņu nebūs ne privātpersonām, kuras ceļo no Lielbritānijas uz Latviju vai kuras saņem sūtījumus no Lielbritānijas, ne uzņēmumiem, kuriem ir tirdzniecības partneri šajā valstī, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Brīva preču aprite starp ES un Lielbritāniju turpināsies līdz pārejas perioda beigām. Noteikumi, ierobežojumi un citas formalitātes, ko piemēro tirdzniecībai starp ES un trešajām valstīm, netiks piemērotas pārejas periodā.
Valsts ieņēmumu dienests

Kad pārejas periods beigsies, uzņēmējiem un privātpersonām būs pienākums veikt muitošanu precēm, kas tiks pārvietotas no ES uz Lielbritāniju vai no Lielbritānijas uz ES, informēja VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!