Foto: LETA

Rīgā nav krīzes saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu un politiskā situācija Rīgas domes (RD) koalīcijā neatšķiras no tās, kas patlaban ir valdībā, preses konferencē sacīja Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR).

Viņš arī atzina, ka valdība atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumam var pieņemt lēmumu par RD atlaišanu, bet tas, viņa ieskatā, "viennozīmīgi būs politisks lēmumus par Latvijas galvaspilsētu".

"Mēs esam gatavi turpināt strādāt. Runājot par atkritumiem, šobrīd atbilstoši jaunajiem saistošajiem noteikumiem tiks izsludināts jauns iepirkums. Procedūru ir jāpabeidz līdz 2020. gada martam, taču ceru, ka procedūra tiks pabeigta jau nākamā gada februārī," pauda Burovs.

Pilsētas mērs skaidroja, ka iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu tiks izsludināts tuvāko divu dienu laikā un informācija Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) tiks nosūtīta nākamnedēļ. "Ap 2020. gada 10. februāri ir iecerēts parakstīt līgumus. Lielākajai daļai no rīdziniekiem līgumu parakstīšanu mēs nodrošināsim ļoti ātri."

Taujāts par RD rīcību, ja tiks ierosināta domes atlaišana, Burovs sacīja, ka neplāno pieteikties bezdarbnieka statusam. "Es arī neplānoju ar plakātiem stāvēt nedz pie Ministru kabineta, nedz Saeimas – es negribu tērēt laiku. Es un partija "Gods kalpot Rīgai" plānojam uzreiz gatavoties vēlēšanām."

Pilsētas mērs arī sacīja, ka rīdziniekiem vēlēšanu gadījumā nav jāgaida populisms no "Gods kalpot Rīgai", jo partija iedzīvotājiem solīs tikai to, ko pilsētā var izdarīt.

Viņš arī uzskata, ka jautājuma aktualizēšana par RD atlaišanu ir saistīta gan ar mediķu atalgojuma problēmu, gan ar administratīvi teritoriālo reformu. "Nē, mums šeit krīzes nav – tā ir izdomāta krīze. Krīze ir citiem politiķiem, kas izdomāja šo politisko situāciju pašvaldībā," piebilda pilsētas mērs.

Burovs arī norādīja, ka šobrīd pašvaldība strādā pie pilsētas nākamā gada budžeta, kuru jau nākamnedēļ sāks izskatīt RD komitejās. Budžetu ir iecerēts apstiprināt līdz 2020. gada 29. janvārim.

Jau ziņots, ka pēc 3. decembra valdības sēdes VARAM ministrs sacīja, ka ministrija gatavo juridisku vērtējumu par to, vai būtu jārosina RD atlaišana saistībā ar "atkritumu krīzi" galvaspilsētā. Sabiedrību par šo vērtējumu viņš sola informēt šīs nedēļas laikā.

Valdība 3. decembrī atbalstīja VARAM piedāvājumu līdz 2020. gada 12. martam pagarināt ārkārtējo situāciju Rīgā.

Valdībā atbalstītais rīkojums paredz, ka RD ir nepieciešams vienoties ar atkritumu apsaimniekotājiem, ka sarunu procedūras rezultātā noslēgtie līgumi ir spēkā līdz 2020. gada 12. martam. Tāpat atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nosacījumi nedrīkst būt sliktāki par tiem, kas bija līdz 11. decembrim.

RD arī jānodrošina, lai no 12. decembra atkritumu apsaimniekošana norisinās neatkarīgi no tā, vai līgums par atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgts ar iepirkumu procedūras rezultātā izraudzītiem uzņēmumiem, kā arī jānodrošina, lai pagarinātās ārkārtējās situācijas laikā maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiskajam atkritumu apjomam.

Tāpat Rīgas pašvaldībai nekavējoties ir jānodrošina objektīva un pilnvērtīga informācija par kārtību, kādā tiek nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!