Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās ministrija (VARAM) gatavo juridisku vērtējumu tam, vai būtu jārosina Rīgas domes (RD) atlaišana saistībā ar "atkritumu krīzi" galvaspilsētā, žurnālistiem otrdien sacīja par pašvaldībām atbildīgais ministrs Juris Pūce (AP).

Pēc Pūces sacītā, ministrija cerēja uz pietiekamu pašvaldības rīcību, lai ārkārtējās situācijas laikā tiktu atrasti gan atkritumu apsaimniekotāji, gan tiktu atvēlēts pietiekami ilgs laiks, lai iedzīvotāji ar uzņēmumiem varētu noslēgt līgumus. Tāpat viņš atkārtoti noliedza Rīgas pašvaldības pausto viedokli, ka ārkārtējās situācijas pagarināšana nav nepieciešama.

"Diemžēl visi šie apgalvojumi nav pamatoti. Rīgas pašvaldība tādējādi aicina gan iedzīvotājus, gan atkritumu apsaimniekotājus neievērot likumu, jo likums nosaka skaidrus termiņus, kādos iedzīvotājiem ir tiesības noslēgt līgumu," norādīja ministrs.

Viņa vērtējumā RD nav tikusi galā ar saviem pienākumiem. "Man arī nav augstu cerību, ka Rīgas pašvaldība to spēs izdarīt arī turpmākajā ārkārtas situācijas periodā. Šobrīd VARAM gatavo alternatīvus scenārijus, kā nodrošināt rīdzinieku interešu pārstāvēšanu pēc 11. marta," atzina Pūce.

Taujāts, kādi varētu būt ministrijas "alternatīvie scenāriji", viņš minēja iespējamu VARAM iejaukšanos Rīgas pašvaldības darbā saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu, jo ārkārtējās situācijas laikā ministrijai ir tādas pilnvaras. Kā otru iespējamo scenāriju ministrs pieminēja pagaidu administrācijas darbību, kas pildītu atkritumu apsaimniekošanas funkciju.

Savukārt par RD atlaišanu Pūce pauda, ka ir iestājušies juridiski apstākļi, kur šādu rīcību var sākt vērtēt, proti, Rīgas pašvaldība atkārtoti ir pārkāpusi likumu. Viņš atzina, ka ministrijas darbinieki patlaban gatavo juridisku vērtējumu par iespējamu RD atlaišanas rosināšanu. Sabiedrību viņš sola informēt šīs nedēļas laikā.

Jau ziņots, ka valdība 3. decembra sēdē nolēma atbalstīt VARAM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz pagarināt Rīgā izsludināto ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā līdz 2020. gada 12. martam.

Pret ārkārtējās situācijas pagarināšanu iestājās visi trīs partijas "KPV LV" ministri: Ralfs Nemiro, Sandis Ģirģens un Ramona Petraviča.

Valdības atbalstītais rīkojums paredz, ka RD ir nepieciešams vienoties ar atkritumu apsaimniekotājiem, ka sarunu procedūras rezultātā noslēgtie līgumi ir spēkā līdz 2020. gada 12. martam. Tāpat atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nosacījumi nedrīkst būt sliktāki par tiem, kas bija līdz 11. decembrim.

RD arī jānodrošina, lai no 12. decembra atkritumu apsaimniekošana norisinās neatkarīgi no tā, vai līgums par atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgts ar iepirkumu procedūras rezultātā izraudzītiem uzņēmumiem, kā arī jānodrošina, lai pagarinātās ārkārtējās situācijas laikā maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiskajam atkritumu apjomam.

Tāpat Rīgas pašvaldībai nekavējoties ir jānodrošina objektīva un pilnvērtīga informācija par kārtību, kādā tiek nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!