Foto: LETA
PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs, vēsturnieks Kārlis Kangeris ir nosūtījis vēstules parlamentā pārstāvēto partiju priekšsēdētājiem un ārpusparlamenta partiju vadītājiem ar aicinājumu vēl 12. Saeimā pieņemt "Atklātības likumu", portālu "Delfi" informēja komisijas locekle Marta Starostina.

"Atklātības likums" paredz publicēt VDK un Komunistiskās partijas nomenklatūras dokumentus, kā arī saglabāt abu okupāciju – PSRS un Vācijas Reiha – dokumentus mūžīgai glabāšanai, paredzot īpašus tiesību izņēmumus izpētei.

Zinātnieki šā gada maijā iesniedza savas rekomendācijas – "Atklātības likumu" Saeimas Juridiskajai komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un citām komisijām, taču neguva atsaucību un likumprojektu Saeimā deputāti neiesniedza.

Komisijas sagatavotie tiesību aktu projekti PSRS okupācijas režīma dokumentu izgaismošanai – digitalizešanai un publicēšanai – izveidoti "Atklātības likuma" un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā, norādīja Starostina.

To mērķis ir, īstenojot Satversmes ievadā nostiprināto totalitārisma nosodījumu, ar atklātības un vēstures pētniecības palīdzību novērst totalitāra režīma atkārtošanās iespējamību Latvijā, pārvarēt Latviju okupējušo varu propagandas un slepenības kultūras sekas.

Likumprojekts nosaka, ka publikācijai jābūt neitrālai, sniedzot ziņas par dokumenta rekvizītiem, izcelsmi un oriģināla atrašanās vietu atbilstoši vispārpieņemtajiem arheogrāfijas principiem.

13. Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!