Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā nav tiesiska attaisnojuma no izglītības materiāliem izslēgt dažādu seksuālo orientāciju un viendzimuma attiecību minēšanu kā netikumisku, savā arzinumā paudis Latvijas Cilvēktiesību centrs (LCC).

LCC ceturtdien savā mājaslapā publicējis viedokli Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centram (VISC) par tikumiskās audzināšanas vadlīniju izstrādi saistībā ar LR Saeimas pieņemtajiem Izglītības likuma grozījumiem.

Iepriekš minētie likuma grozījumi paredz pienākumu skolām nodrošināt izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

LCC skaidrojis, ka ņemot vērā, ka Satversme paredz vērtību orientāciju uz Rietumiem un ka Satversmē ietvertās vērtības ir tulkojamas kopumā, kā arī to, ka starp cilvēktiesību garantijām nav hierarhijas, un to ko, nosaka starptautiskie cilvēktiesību dokumenti, Latvijā nav tiesiska attaisnojuma no izglītības materiāliem izslēgt dažādu seksuālo orientāciju un viendzimuma attiecību minēšanu kā netikumisku.

"Ņemot vērā, ka Latvijas stratēģiskais mērķis ir piederība Rietumeiropas vērtībām, tad Latvijā jāņem vērā, ka, piemēram, tādas Rietumeiropas valstis kā Lielbritānija, Īrija, Vācija, Zviedrija, Spānija atzīst viendzimuma attiecības un tās aizsargā," uzsvērts LCC viedoklī.

Tāpat centrs vērsis uzmanību uz to, ka starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos atzīts: personas to seksuālās orientācijas pēc nedrīkst diskriminēt un ka viendzimuma pāru attiecības var ietilpt "ģimenes dzīves" definīcijā Eiropas Savienības un Eiropas Padomes tiesību aktos.

Nav pamata izcelt vienīgi laulību un ģimeni uz citu Satversmē aizsargāto vērtību fona, viena panta ietvertās vērtības neizslēdz citu vērtību piemērošanu un nav pārākas par citām. LCC vērš uzmanību uz Satversmes 91. pantā noteikto principu, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē ir nostiprinātas seksuālo minoritāšu tiesības uz izteiksmes brīvību iestāties par seksuālo minoritāšu tiesību atzīšanu, un tiesa norādījusi, ka tās rīcībā nav zinātnisku pierādījumu, "kas apstiprinātu, ka homoseksualitātes vienkārša pieminēšana vai publiskas debates par seksuālo minoritāšu sociālo statusu negatīvi ietekmētu bērnus vai mazaizsargātus pieaugušos".

Visu LCC viedokli var izlasīt šeit.

Jau vēstīts, ka Saeima pērn jūnijā negaidīti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz skolām pienākumu aizsargāt skolēnus no netikumiskas audzināšanas.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtais priekšlikums paredz, ka izglītības iestāde, izņemot augstskolas, aizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst Izglītības likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!