Foto: LETA

Stingrākus ietvarus tautas iespējai rosināt referendumu varētu noteikt atkarībā no izskatāmā jautājuma "jūtīguma", šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Šāda gradācija būtu nepieciešama, jo savulaik sabiedrība bažījusies, ka referenduma ierosināšana ir "pārāk smagnējs mehānisms", taču tagad sākušās diskusijas par pārāk vieglu ceļu tautas nobalsošanas ierosināšanai.

Cimdars pieļāva, ka par grozījumiem Satversmē varētu būt sarežģītāka tautas nobalsošanas ierosināšanas procedūra, bet par grozījumiem likumos - vieglāka. Vēl augstāks slieksnis varētu tikt paredzēts, ja lemjamais jautājums skar Satversmes konkrētus pantus, piemēram, par valodu vai valsts teritoriju.

CVK priekšsēdētājs uzskata, ka jau patlaban Latvijā uzsākts ceļš uz "graduētu referendumu ierosināšanu", jo Saeima akceptējusi vērtēt elektroniskus priekšlikumus, ko atbalsta noteikts skaits vēlētāju.

Kā ziņots, pēc tā dēvētā valodas referenduma sākušās diskusijas par nepieciešamību grozīt Satversmi, lai mainītu tautas nobalsošanu ierosināšanas kārtību.

Tiek pieļauts, ka jaunā kārtība paredzētu citādu kvorumu, referendumu sasaukšanas un finansēšanas kārtību, lai, pēc Saeimas priekšsēdētājs Solvitas Āboltiņas vārdiem, "mazākums demokrātiskā valstī nevarētu diktēt noteikumus vairākumam".

Konkrētāk par šādiem grozījumiem paredzēts lemt, kad ar savu atzinumu klajā būs nākusi Konstitucionālo tiesību komisija. Tās atzinums arī tiek gaidīts saistībā ar plānu noteikt atsevišķus Satversmes pantus par negrozāmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!