Foto: LETA

Līdz šim Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veselības jomas iepirkumos, kas veikti vīrusa infekcijas slimības Covid-19 izplatības laikā, nav saskatījis koruptīvas darbības no valsts amatpersonu puses, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā sacīja KNAB pārstāve Anna Aļošina.

Tāpat KNAB neesot konstatējis kādus interešu konflikta gadījumus šajos iepirkumos.

Aļošina norādīja, ka KNAB katru gadījumu, līgumu un tā specifiku, vērtē individuāli. "Varu piebilst, ka līdz šim tieši iepirkumiem veselības jomā neesam konstatējuši konkrētas ziņas par valsts amatpersonu koruptīvām darbībām vai interešu konflikta gadījumiem, apliecināja Aļošina.

Viņa arī piebilda, ka atsevišķas iestādes KNAB informē ne tikai par jau publicētajiem vai noslēgtajiem iepirkumiem, bet arī par plānotajiem, lai jau preventīvi birojs varētu analizēt situāciju par konkrētiem iepirkumiem. KNAB vērtējumā iestādes ar biroju sadarbojas un sniedz informāciju, savukārt KNAB ar tā rīcībā esošajām ziņām dalās arī ar citām tiesībsargājošajām iestādēm.

Runājot par veselības jomas iepirkumiem, Valsts kontroles pārstāve Inga Vārava atgādināja, ka Veselības ministrija vēl pirms premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājuma veikt pārbaudes par iepirkumiem vienojusies ar Valsts kontroli par pārbaužu veikšanu, lai sniegtu pārliecību, ka līdzekļi, kas tie iztērēti Covid-19 laikā, būtu iztērēti lietderīgi.

Patlaban Valsts kontrole veic pārbaudi konkrēti par individuālo aizsarglīdzekļu iegādi. Plānots, ka pārbaude turpināsies visu maiju, un maija beigās sabiedrība tiks informēta par rezultātiem. Savukārt pēc tam Valsts kontrole vērtēs kādi būs citu pārbaužu virzieni.

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) komisijas dalībniekiem atgādināja, ka jāatceras, ka noteiktais izņēmums izmantojams tikai tūlītējos un steidzamos gadījumos, bet pārējos gadījumos jāpielieto likumā noteiktajās ierastās iepirkumu procedūras. IUB norādīja, ka birojs monitorē iepirkumus, skatoties, vai šī steidzamība ir pamatota. Vienā gadījumā IUB sācis pārbaudi par steidzamības pamatojumu ārkārtējā situācijā konkrētas iekārtas iegādē.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole (VK) uzsākusi pārbaudes par individuālo aizsarglīdzekļu – sejas masku – piegādēm. Kariņš aicinājis VK steidzami veikt auditu, informēt sabiedrību un ieteikt uzlabojumus par individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumiem, kas raisījuši sabiedrības bažas par iespējami negodprātīgu rīcību.

"Delfi" jau rakstīja, ka medicīniskās maskas iedalāmas trijās kategorijās – "Type I", "Type II" un "Type IIR", kur pirmās ir ar baktēriju filtrācijas efektivitāti 95%, otrās – ar efektivitāti 98%, bet trešās jeb IIR – arī ar 98% un izturību pret šļakatām. Latvija no uzņēmuma "ADDI Trading" iepirkusi pirmā līmeņa maskas, kas, piemēram, ķirurģiskām operācijām neesot piemērotas.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs paziņojis, ka, vadoties pēc Eiropas Savienības (ES) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām par sejas aizsargmasku kvalitāti, apgalvojums, ka pirmā tipa sejas aizsargmaskas nav piemērotas lietošanai ārstniecības iestādēs, esot nepatiess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!