Foto: Shutterstock

Šīs nedēļas sākumā Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība sasniegusi 70% no visiem inficēšanās gadījumiem Latvijā, valdības sēdē ceturtdien atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Šobrīd Latvijā izplatītākais Covid-19 paveids ir Lielbritānijas paveids, liecina ekspertu ziņotais valdības sēdē.

Gan Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā, gan E. Gulbja laboratorijā iepriekšējās nedēļas laikā no visiem pārbaudītajiem testiem Lielbritānijas paveids konstatēts 72% gadījumu.

Kā skaidroja Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins, divas trešdaļas no visiem atklātajiem saslimšanas gadījumiem Latvijā ir Lielbritānijas Covid-19 paveids.

Runājot par jaunākajiem Covid-19 sekvencēšanas testu paraugu rezultātiem, Ņikišins sacīja, ka atklāti divi Dienvidāfrikas Covid-19 paveida gadījumi, kur pašlaik notiek izmeklēšana.

Kā sacīja Ņikišins, dominējošais Latvijā šobrīd ir Lielbritānijas paveids, otrajā vietā ir Baltijas valstīm un Ziemeļeiropai raksturīgs paveids, kā arī ir specifiski Latvijas Covid-19 variants, kuru "var eksportēt, ja mūsu cilvēki brauc ceļojumos".

Tāpat Ņikišins atklāja, ka 14,3% no visiem pozitīvajiem Covid-19 paraugiem tiek sekvencēti, kas ir vairāk nekā rekomendē Eiropas Savienība.

Analizējot saslimstības rādītājus Latvijā, Perevoščikovs sacīja, ka septiņu dienu pozitīvo testu skaita dinamikā vērojams samazinājums par 14%.

Savukārt stacionēto pacientu skaita dinamika mēneša laikā nav daudz mainījusies – tie ir aptuveni 700 pacienti, kas ārstējās slimnīcās. Kā sacīja Perevoščikovs, jau vairāk nekā mēnesi novērojama ne tikai saslimstības līmeņa stabilizācija, bet neliels pieaugums ar cilvēkiem, kuriem slimība noris smagi un nepieciešama stacionēšana, kā arī intensīvā terapija.

Ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 24 155 Covid-19 testi, reģistrēti 740 jauni saslimšanas gadījumi, bet 17 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušie bija šādās vecuma grupās: divi cilvēki 50-59 gadu vecumā, trīs 60-69 gadu vecumā, četri 70-79 gadu vecumā, seši 80-89 gadu vecumā, divi 90-99 gadu vecumā.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 3,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!