Foto: EPA/Scanpix/LETA
Šobrīd aizliegums potēties ar vakcīnām pret Covid-19 ir tikai tiem pacientiem, kuriem ir smaga alerģiska reakcija - anafilakse – pret kādu no vakcīnu sastāvdaļām, pavēstīja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Pašlaik vērojams, ka personas, kuras nevakcinējas pret Covid-19, bieži kā argumentu mēdz piesaukt apgalvojumu, ka tām vakcinēties neiesakot mediķi viņu veselības stāvokļa dēļ.

Piemēram, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir paziņojusi, ka iestājas pret obligātu vakcināciju pret Covid-19, jo vairums pedagogu, kuri joprojām kavējas saņemt vakcīnu pret vīrusu, šādi rīkojoties nevis ideoloģisku iebildumu dēļ, bet "nespējot rast atbildes par individuāliem ar veselības stāvokli saistītiem jautājumiem" un par vakcīnu ietekmi "uz katra konkrētā cilvēka veselību ar tikai viņam raksturīgajām diagnozēm".

ZVA skaidroja, ka saņemt "AstraZeneca" vakcīnu nedrīkst personas, kurām pēc vakcinācijas ar šī ražotāja poti bijis trombozes ar trombocitopēniju sindroms (TTS), kas ir ļoti reti novērota blakusparādība. Vakcināciju ar "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma vienas devas vakcīnu nedrīkst saņemt personas, kurām iepriekš diagnosticēta ļoti reta slimība – pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms. Ja pēc kādas no Covid-19 vakcīnas ir bijusi anafilakse (smaga alerģiska reakcija), šīs konkrētā veida vakcīnas lietošana turpmāk ir kontrindicēta.

ZVA un mediķi norāda, ka smaga alerģiska reakcija jeb anafilakse novērojama ļoti retos gadījumos. Aģentūrā informē, ka ZVA šobrīd īr saņemti četri blakusparādību ziņojumi par anafilaktiskām reakcijām. Taču Latvijā nav konstatēts neviens TTS raksturīgs gadījums pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām.

ZVA uzsver – Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu. Vakcīnu pret Covid-19 mērķis ir pasargāt no saslimšanas pēc inficēšanās ar vīrusu, veicinot organisma aizsargreakciju pret to. Pētījumi liecina, ka šīs vakcīnas ir efektīvas un pasargā cilvēkus no simptomātiskas saslimšanas, tai skaitā no smagas Covid-19 slimības gaitas, no hospitalizācijas un nāves.

Saskaņā ar vakcinācijas rokasgrāmatā norādīto informāciju vakcinācijas veicējiem, ja personai pēc pirmās devas attīstījusies anafilakse jeb nopietna alerģiska reakcija, tad otrās devas nodrošināšanai jāizmanto citas tehnoloģijas vakcīna pret Covid-19. Piemēram, ja attīstījusies anafilakse pēc vīrusa vektora vakcīnas, tad otrai devai jāizmanto "mRNS" vakcīna, un otrādi. Otrās devas saņemšanai pacients būtu jānosūta uz stacionāra vakcinācijas kabinetu, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams ātri nodrošināt specializētu medicīnisko palīdzību.

ZVA aicina ņemt vērā, ka norādītās kontrindikācijas ir saskaņā ar vakcīnu zāļu aprakstiem. Pirms vakcinācijas veikšanas ieteicams konsultēties ar ārstu-speciālistu, kurš, izvērtējot pacienta individuālo veselības stāvokli, dažkārt var lemt par vakcinācijas atlikšanu, piemēram, smagu vai akūtu slimību gadījumos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!