Foto: LETA
Kādā Rīgas skolā mācības pagaidām pārtraucis bērns, kura vecākiem apstiprināta saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu "Covid-19", apstiprinājis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Pēc sociālajos tīklos publiskotās informācijas, kas raisījusi plašas vecāku un citu interesentu diskusijas, skolēns mācījies Rīgas 49. vidusskolā.

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Slimību profilakses un kontroles centrs, bērns ir vesels un veselības stāvoklis tiek novērots. Skolēns atstāja skolu, tiklīdz ğimenes locekļiem tika apstiprināta "Covid-19" infekcija.

"Covid-19" inkubācijas laiks ir 2-14 dienas, tas nozīmē, ka pirmās divas dienas pēc kontakta, cilvēks nav infekciozs pat gadījumā ja ir inficējies.

Jau vēstīts, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) iepriekš informēja, ka būtu lietderīgi pārcelt skolēnu pavasara brīvlaiku par nedēļu vai divām, lai izjauktu potenciālo ceļotāju ritmu.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iepriekš sacīja, ka tiek apsvērtas iespējas infekcijas izplatīšanās gadījumā pagarināt mācību gadu.

Jau ziņots, ka pirmdien, 9. martā, pēc Krīzes vadības padomes sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā, Latvija lūdz iedzīvotājus neapmeklēt Japānu, Koreju, Ķīnu, Itāliju, Irānu un Singapūru.

No 11. marta gan paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi. Ņemot vērā izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā, gadījuma definīcijā jeb rīcības kārtībā pie aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" tiek iekļauta arī Spānija, Francija, Vācija, Austrija un Šveice, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!