Foto: LETA
Covid-19 kompensācijās "Rīgas satiksmei" plāno izmaksāt 2,29 miljonus eiro, otrdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Rīgas šī gada budžetu pašvaldības pagaidu administratori pieņēma aprīļa sākumā, kad Covid-19 ārkārtējā situācija jau bija spēkā. Rēķinoties ar šīs krīzes iespējamām sekām, budžetā tika noteikts īpašs rezerves fonds 13,8 miljonu eiro apmērā.

Domes pagaidu administrācija iecerējusi piektdien, 19. jūnijā, sadalīt vēl lielu daļu rezerves fonda līdzekļu, lai pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem kompensētu Covid-19 radītos zaudējumus, 2 291 656 eiro paredzot pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" kā kompensāciju par ārkārtējās situācijas nodarītajiem zaudējumiem.

"Uzņēmumam Covid-19 laikā bija divas sadaļas - samazinājās būtiski ieņēmumi no pasažieru biļešu pārdošanas, jo pasažieru plūsma sakarā ar ierobežojumiem nokritās par 75%. Šāds pats samazinājums - arī ap 75% - bija ieņēmumiem no autostāvvietu pakalpojumiem," "Panorāmā" skaidroja "Rīgas satiksme" valdes loceklis Gints Zeltiņš.

Papildu izmaksas radīja arī nepieciešamība dezinficēt transportlīdzekļus un nodrošināt transportu repatriācijas reisu pasažieriem. Saskaņā ar "Rīgas satiksmes" aplēsēm laika posmā no 13. marta līdz 30.aprīlim zaudējumi ir 3,1 miljons eiro.

Pašvaldība gan gatava kompensēt tikai 2,2 miljonus eiro - proti, tikai to sadaļu, kas saistīta ar pasažieru plūsmas kritumu.

"RD Finanšu departaments, izvērtējot juridiskos aspektus un ņemot vērā to, ka ar nodokļu maksātāju naudu jārīkojas uzmanīgi, rosina nekompensēt zaudējumus, kas saistīti ar autostāvvietu negūtajiem ieņēmumiem. Tie ir 800 000 eiro," sacīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

Zaudējumus, kas radušies maijā un jūnija sākumā, "Rīgas satiksme" aprēķinās līdz šī mēneša beigām un lūgs pašvaldību kompensēt arī tos.

Domes Finanšu departaments prognozē, ka gada pirmajā pusē tiks iztērēta aptuveni puse no rezerves fonda līdzekļiem. Tādējādi vēl 6 līdz 7 miljoni eiro paliks rezervē citām vajadzībām, tajā skaitā iespējamam saslimšanas otrajam vilnim rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!