Foto: LETA

Covid-19 kontrolēšanas pamatā ir distancēšanās, taču maskas ir pierādījumos balstīts palīglīdzeklis, tā otrdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" sacīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis. Viņš arī uzsvēra, ka maska neaizstāj distancēšanos: "Uzvelkot masku un pielienot kādam tuvāk, – tas neaizsargās cilvēkus vienu no otra".

Infektologs arī norāda, ka viņa viedoklis par masku nēsāšanu nav būtiski mainījies kopš pavasara, kad Latvijā sākās jaunā koronovīrusa izplatība. Viņš arī sacīja, ka viņu, piemēram, viņa darbavietā Stradiņa slimnīcā, asociē ar masku ieviešanu. "Mēs uzvelkam masku, lai neinficētu citus, un maskas jāvelk tad, kad ir ļoti plaša vīrusa izplatība un nonākam tuvu pie otra cilvēka. (..) Maskas ir jālieto tur, kur ir nekontrolēta vīrusa izplatība vai tur, kur mēs nonākam tuvāk par diviem metriem vai metru. Un sabiedriskais transports, pārpildīts sabiedriskais transports ir tā vieta, kur maskas ir jāvelk," skaidroja Dumpis.

Jautāts, vai Latvijā saslimstības ar Covid-19 kāpums ir straujāks nekā citviet, infektologs LTV raidījumā atbildēja noliedzoši, sakot, ka tādu pat kāpumu pirms divām nedēļām piedzīvoja, piemēram, Igaunija, Lietuva, Polija. "Šis ātrums tieši raksturo šī vīrusa dabu. Vīruss notiek ar uzliesmojumiem, tie ir pēkšņi, cilvēki (saslimst) lielā skaitā, tā sauktā superizplatība saistīta ar konkrētām vietām – darbavietām, sporta aktivitātēm," klāstīja Dumpis un piebilda, ka "mūsu lēciens nekādi neatšķiras no citu valstu lēciena", tiesa, Ungārijā un Slovākijā lēciens bijis ātrāks un ietiecies tālāk.

"Mēs esam mazliet apstājušies nu jau vairākas dienas," piebilda infektologs.

Jau vēstīts, ka, turpinot ierobežot straujo Covid-19 izplatības pieaugumu Latvijā, valdība otrdien, 13. oktobrī, pieņēma lēmumu, ka no trešdienas, 14. oktobra, sejas maskas būs jālieto arī veikalos, muzejos, izstādēs un citās vietās. Savukārt no 17. oktobra būs papildu ierobežojumi interešu izglītībai, privātajiem pasākumiem un sporta jomai, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Tāpat noteikti stingrāki nosacījumi sabiedriskajā ēdināšanā.

Turpmāk sejas maskas obligāti būs jāvalkā ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī veikalos, aptiekās, pastā, muzejos, bibliotēkās, lidostā, autoostās un dzelzceļa stacijās, kā arī apmeklējot izstādes un reliģiskās darbības veikšanas vietas, piemēram, apmeklējot dievkalpojumu. Prasība par sejas maskām attiecas arī uz šo vietu darbiniekiem, kuri no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru, piemēram, īpašām sieniņām.

Tāpat jau šobrīd noteikumi paredz, ka sejas maska ir jālieto pakalpojumu sniegšanas vietās, kur cilvēki uzturas ilgāk par 15 minūtēm un nav iespējams ievērot divu metru distanci, kā arī nav izveidotas citas fiziskas barjeras. Sejas maskas var nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam. Tāpat sejas masku var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi, norādīja Strapcāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!