Foto: Adobe Stock
Trešdien, 16. jūnijā, stājas spēkā grozījumi, kas ļauj pret Covid-19 vakcinētām vai šo slimību pārslimojušām personām ceļot bez būtiskiem ierobežojumiem. Savukārt nevakcinētām personām nāksies turpināt ievērot lielāko daļu līdzšinējo ierobežojumu.

Valdības otrdien, 15. jūnijā, atbalstītās izmaiņas noteic, ka par zema riska inficēšanās valstīm ir uzskatāmas valstis, ja 14 dienu kumulatīvais paziņoto Covid-19 gadījumu rādītājs nepārsniedz 75 uz 100 000 iedzīvotāju.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) valdības sēdē aicināja iedzīvotājus, kuri plāno ceļot, rūpīgi iepazīties ar katras valsts iekšējo kārtību, kas saistīta ar ceļošanas ierobežojumiem, jo katrai valstij ir tiesības pieņemt savus ierobežojumus. "Konkrētie noteikumi ļauj vakcinētām un pārslimojušām personām brīvi ceļot bez jebkādiem ierobežojumiem un testiem gan Eiropas Savienībā (ES), gan ārpus tās, tostarp uz augsta riska trešajām valstīm," atzīmēja Linkaits.

Viņš norādīja, ka nevakcinētām personām arī turpmāk nāksies veikt Covid-19 testus pirms ceļošanas, bet atgriežoties nāksies ievērot pašizolāciju, ja būs Latvijā ieceļots no augsta riska valsts. Bez Covid-19 sertifikāta personām gan būs liegts doties nebūtiskos ceļojumos uz trešajām valstīm. Ielidojot valstī, Covid-19 tests būs jāveic par ieceļotāja paša līdzekļiem.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, kā arī līdz 2021. gada 1. septembrim pārējiem nepilngadīgiem ir atļauts ceļot kopā ar pavadošo pilngadīgo personu, piemērojot tādus pašus pašizolācijas atvieglojumus kā pavadošai personai.

Šajos gadījumos bērni 10 dienas kopš izbraukšanas no augsta riska valsts var neuzturēties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, taču neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus (piemēram, bērnudārzu, skolu vai nometni), neizmanto sabiedrisko transportu.

Attiecībā uz pašizolācijas nosacījumiem noteikumu projekts neparedz izmaiņas, izņemto to, ka pašizolācija var tikt pārtraukta ātrāk, ja septītajā dienā tiek veikts Covid-19 PĶR tests un tas ir negatīvs.

Pašizolācija ir jāievēro arī personām, kurām ir pienākums veikt testu pēc ieceļošanas Latvijā, proti, ieceļotājiem no ļoti augsta riska valstīm, ieceļotājiem bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta no augsta riska trešajām valstīm un ieceļotājiem bez vakcinācijas vai pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta no ES, EEZ valstīm, Šveices.

Pārejas periodā līdz 1. septembrim digitālajam sertifikātam pielīdzināmu dokumentu angļu vai izceļošanas valsts valodā varēs uzrādīt vai nu papīra formātā, vai elektroniski (viedierīcē).

Līdz testēšanas rezultāta saņemšanai personai jāatrodas pašizolācijas vietā – dzīvesvietā, uzturēšanās vietā vai tūristu mītnē.

Plašāk par būtiskākajām izmaiņām, ko saistībā ar Covid-19 noteikumiem otrdien, 15. jūnijā, atbalstīja valdība, iespējams uzzināt šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!