Foto: LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), ņemot vērā pieaugošo saslimušo skaitu, pieļauj, ka Latvijā būs jānosaka stingrāki ierobežojumi jaunā koronovīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 apkarošanai.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī jau otro dienu pēc kārtas reģistrēti septiņi jauni saslimšanas gadījumi.

Reaģējot uz pieaugošo saslimušo skaitu, SPKC norādījis – ja epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā apstiprināsies, ka vairākiem gadījumiem nebūs izsekojams infekcijas avots, tad, visticamāk, būs jāatgriežas pie stingrākiem ierobežojumiem nākošajā nedēļā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatīšanās turpināšanos, iedzīvotājiem ir jāpieturas pie noteikto ierobežojumu ievērošanas, izvērtējot nepieciešamību doties uz ballītēm un tikties ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm, aģentūrai LETA skaidroja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Pēc viņa teiktā, galvenais riska faktors infekcijas izplatībai arvien ir tās "imports" no ārzemēm. Risku rada arī izklaidēšanās, ballītes un bāru apmeklēšana, kas "Latvijā notiek pilnā sparā", skaidroja speciālists.

"Šī ir galvenā risku kombinācija. Tāpat situāciju var pasliktināt pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi, taču tas bija paredzami," piebilda Dumpis.

Ņemot vērā pēdējās dienās pieaugušo jauno Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, speciālista ieskatā pagaidām būtu pāragri runāt par jaunu ierobežojumu ieviešanu, jo pašlaik ir svarīgi atbildīgi ievērot vismaz tos ierobežojumus un ieteikumus, kas jau ir spēkā, ko, pēc Dumpja vārdiem, cilvēki dara nelabprāt.

Savukārt saslimušo skaita pieaugums patlaban galvenokārt saistīts ar lokāliem slimības uzliesmojumiem. Viņš pauda, ka tikmēr, kamēr epidemiologi spēj izsekot epidemioloģisko saiti, nosakot to, kā pacients inficējies ar Covid-19, situācija var tikt kontrolēta.

"Tomēr uzliesmojums ilustrē tipisko situāciju, kas saistīta ar ballītēm, restorānu apmeklējumiem. Tas sasaucas arī ar situāciju Balkānos, kur pāragri tika pasludināta uzvara pār Covid-19," norādīja Dumpis.

Jau vēstīts, ka Latvijā kopumā veikti 162 054 izmeklējumi, saslimusi 1141 persona un 1008 izveseļojušās, 30 cilvēki miruši.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Par to, kādi ierobežojumi Latvijā jāievēro pēc ārkārtējās situācijas beigām, iespējams uzzināt šajā rakstā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!