Foto: LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ierosinājums mīkstinātsodus par nelielu ātruma pārsniegšanu (līdz 20 kilometriem stundā virs atļautā)paredz arī nepiešķirt par šādu pārkāpumu soda punktus, informēja CSDD.

Lai veidotu vienotu, ritmisku auto plūsmu un uzlabotu satiksmes drošību, CSDD sagatavojusi grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), ņemot vērā reālo situāciju uz Latvijas ceļiem, kā arī citu valstu pieredzi un praksi šajā jomā.

CSDD skaidro, ka iepriekš dažos medijos izskanējušā informācija par soda punktu saglabāšanu par nelieliem ātruma pārkāpumiem nav precīza - direkcija tieši rosina atteikties no soda punktiem.

Būtiskākās CSDD piedāvātās izmaiņas paredz, ka ar fotoradaru ātruma pārsniegšanu fiksēs un naudas sodu piemēros, ja atļautais ātrums tiks pārsniegts par vairāk kā 11 kilometriem stundā, un tāpat kā līdz šim - par to pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķirs.

Ja policija konstatēs ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā virs atļautās normas, autovadītājam piemēros administratīvo sodu - brīdinājumu, bet nepiešķirs pārkāpuma uzskaites punktus, skaidro CSDD.  Arī, ja braukšanas ātrums tiks pārsniegts par 11 - 20 kilometriem stundā (km/h), autovadītājam izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu bez punktu piešķiršanas.

Šobrīd policija piemēro vienu soda veidu visiem pārkāpumiem no 1 līdz 20 km/h virs atļautās normas - brīdinājumu vai naudas sodu, nepiešķirot pārkāpumu uzskaites punktus.

Plānots, ka jau tuvākajās dienās grozījumi APK noteiktā kārtībā tiks virzīti iesniegšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis pieprasījis uzņēmumam "Vitronic Baltica", kas ir valsts privātais partneris fotoradaru ieviešanas projektā, līdz maija nogalei uzstādīt Latvijā visus līgumā paredzētos mobilos un stacionāros fotoradarus. Uzņēmums atzīst, ka tas var neizdoties.

Kamēr nav uzstādīti visi fotoradari, saskaņā ar līgumu uzņēmumam ir jāmaksā soda naudas, taču ne uzņēmuma, ne policijas pārstāvji otrdien nevarēja nosaukt, cik uzņēmums jau ir parādā valstij par līguma nepildīšanu.

Līgumsods ir 0,001% dienā no līguma summas. Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā publicētajā paziņojumā par fotoradaru konkursa iepirkuma procedūras rezultātiem kā kopējā līgumcena minēti 11,25 miljoni latu, tādējādi līgumsods dienā varētu būt 112,5 lati jeb vairāk nekā 3000 latu mēnesī.

No sestdienas uz Latvijas ceļiem ātruma pārkāpumus fiksē vēl 15 jauni pārvietojamie fotoradari, un kopumā ātruma pārkāpējus ķer jau 34 mobilie fotoradari. Kopumā līgums paredz ieviest Latvijā 160 fotoradarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!