Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien, 23. augustā, lēma novirzīt no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 193,483 miljonus eiro, kas paredzēti dabasgāzes drošuma rezerves iegādei līdz 2022. gada 31. decembrim.

Ministru kabinets un vēlāk arī Saeima atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu veidot dabasgāzes drošuma rezerves, kuru izveidei, kā tolaik tika lēsts, nepieciešami aptuveni 230 miljoni eiro.

Paredzams, ka AS "Latvenergo" energoapgādes drošuma rezervju iegādi veiks šā gada pēdējā ceturksnī, gāzi iegādājoties no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa. Gāzes rezerves tiks uzglabātas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Enerģētikas likums paredz, ka Ministru kabinets nodrošina energoapgādes drošuma rezervju iegādi un to iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Tāpat likums paredz, ka energoapgādes drošuma rezervju uzglabāšanas izmaksas tiek iekļautas vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora pārvades pakalpojumu tarifos.

No likuma izriet, ka energoapgādes drošuma rezerves tiek izmantotas, lai nodrošinātu nepārtrauktu apgādi ar dabasgāzi. Tāpat noteikts, ka par energoapgādes drošuma rezervju izmantošanu lemj Ministru kabinets. Valdība reizi divos gados pārskata nepieciešamo energoapgādes drošuma rezervju apjomu, pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas izvērtējumu par energoapgādes drošuma situāciju un pieejamiem dabasgāzes avotiem un jaudām.

Lai izpildītu likuma prasību, Ministru kabinets otrdien atbalstīja priekšlikumu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" novirzīt 193,483 miljonus eiro.

Piešķirot līdzekļus dabasgāzes drošuma rezervju iegādei, budžeta programmai "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šogad kopumā novirzīti 853 011 570 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!