Foto: DELFI
6. jūlija pēcpusdiena izrādījās pagrieziena punkts vairāku Balvu un Rugāju novada mājsaimniecību iedzīvotājiem – negaisa laikā nopostītas mājvietas, izārdītas saimniecības ēkas un raža. Lai arī ir skaidrs, ka vienkārši lietus un vējš tādus postījumus nerada, tomēr trūkst pierādījumu, lai droši apgalvotu – Latvijā plosījies tornado, portālam "Delfi" atzīst Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciāliste Laura Krūmiņa.

Pilnībā iznīcināti siena šķūņi – tie sabrukuši kā kāršu namiņš. Dzīvojamai ēkai norauts jumts, skurstenis, izsisti stikli, aizpūsta neliela piebūve. Bez jumta negaisa laikā palikusi arī pirtiņa, kūts, garāža, lauku virtuve. Nopostīta raža, ābeļdārzs, ogulāji, pagalmā stādītie ziedi, lauzti koki. Spēcīgā stihija laupījusi arī dzīvību diviem uz šķūņa ligzdojošiem stārķiem un vistām. Iznīcināti arī bišu stropi.

Savukārt Rugāju novada Lazdukalna pagastā "Mežmalas", kur zem viena jumta mitinās astoņi cilvēki vecumā no 81 gada līdz deviņiem mēnešiem, portālam "Delfi" stāstīja, ka negaisa laika visi, izņemot vienu, atradās mājā, kad vējš norāva jumtu. Sākumā novērots melns un tumšs mākonis, tad sākusies krusa, spēcīgas vēja brāzmas. Negaisā appludoja virtuve, arī istabās iekļuva ūdens. Cietuši arī abi automobiļi, kuriem izsisti stikli.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa portālam "Delfi" atzīst, ka šobrīd nav fotoattēlu, video, kā arī aculiecinieku liecību, kas apstiprinātu, ka postošā parādība, kas plosījās Balvu, Rugāju un Gulbenes novadā, būtu bijis tornado. Par to var spriest analizējot meteoroloģisko novērojumu informāciju un pēc virpuļvētras uzņemtos foto un video. "Zināms, ka notikusi īslaicīga, lokāla parādība," skaidro Krūmiņa. "Skaidrs, ka vienkārši vējš un negaiss šāda mēroga postījumus neradīs."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!