Foto: LETA

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) pirmdien, 12. oktobrī, nosūtīja vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Valsts vides dienestam (VVD) ar aicinājumu īstenot atklātu un objektīvu depozīta sistēmas operatora izvēles procesu, kas balstīts uz labas pārvaldības principiem, portālu "Delfi" informēja organizācijā.

"Delna" mudina izvērtēšanas procesa laikā nodrošināt atklātību un informēt sabiedrību, tāpat arī aicina VVD komisijai piesaistīt pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, kas nodrošinātu papildu uzraudzību un neatkarīgu ekspertīzi.

Depozīta sistēmas (DS) operatora kandidātu izvērtējuma procedūra ir unikāla, jo līdz šim Latvijā DS nav darbojusies un atbildīgajām institūcijām nav praktiskas pieredzes kandidātu izvērtēšanā. Tādēļ nepieciešams ievērot labāko publisko iepirkumu praksi, kā arī izvērtēšanas procesa laikā nodrošināt atklātību. Ņemot vērā depozīta sistēmas lomu un nozīmi vides aizsardzības jomā, ir svarīgi īstenot tādu uzraudzības procesu, kas nodrošinātu iespējami objektīvu, neitrālu un neatkarīgu izvērtēšanas procedūru.

"Delna" aicināja VVD piesaistīt pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, kas varētu nodrošināt papildu uzraudzību, neatkarīgu ekspertīzi un komunikācijas kanālus ar plašāku sabiedrību, tādējādi mazinot iespējamos spekulatīvu paziņojumu riskus un kopējos riskus depozīta sistēmas veiksmīgai darbībai.

Ieteikumus atbildīgajām institūcijām par profesionālu, neatkarīgu VVD kandidātu izvērtēšanas komisijas darbu Delna izstrādāja pēc iepazīšanās ar ES direktīvu par iepakojumu un izlietoto iepakojumu, Saeimas 2019. gada 24. oktobrī pieņemtajiem grozījumiem Iepakojuma likumā, kas nosaka DS atbilstību paplašinātās ražotāju atbildības principiem, kā arī ar VARAM sagatavotajiem Ministru kabineta noteikumiem "Depozīta sistēmas darbības noteikumi" un uz to pamata VVD sagatavoto "Depozīta sistēmas operatora kandidātu iesniegto dokumentu izvērtēšanas kārtību".

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti vienojās aicināt parlamentu lemt par darba turpināšanu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Tāpat vēstīts, ka depozīta sistēma ieviešanas process uzsākts, pamatojoties uz vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju iesnieguma. Latvijā par depozīta sistēmas ieviešanu un nepieciešamību diskutē jau daudzus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!