Foto: LETA

Sabiedrība par atklātību “Delna” vēstulē aicinājusi valdību publiski informēt sabiedrību par plānotajām darbībām pēc ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojuma par sankcijām Aivaram Lembergam, teikts organizācijas paziņojumā medijiem.

Organizācija aicinājusi sniegt informāciju par ASV paziņojumā iekļauto apgalvojumu izmeklēšanu, proti, kad tiks uzsākta izmeklēšana par ASV 9. decembra paziņojumā iekļautajiem apgalvojumiem par Lembergu, kādā termiņā izmeklēšanu plānots pabeigt un kā valdība plāno radīt apstākļus kvalitatīvai un operatīvai pret Lembergu uzsākto krimināllietu iztiesāšanai.

Ņemot vērā sabiedrības ticību Latvijas valdības apņēmībai stiprināt tiesiskumu un panākt, ka Latvijā ir Baltijas valstīs zemākais korupcijas līmenis, "Delna" aicinājusi katru valdības ministru uzņemties atbildību par operatīvu rīcību, norādīts paziņojumā.

"Ja Latvijas iestādes nespēs kvalitatīvi izmeklēt lielās, sarežģītās korupcijas lietas un notiesāt vainīgos un arī turpmāk korumpantus sodīs citas valstis, Latvijas sabiedrības ticība tiesiskumam un valstij kopumā piedzīvos, iespējams, vēsturiski vissmagāko kritumu," lēš "Delna".

Organizācijas mājas lapā publicētajā vēstulē norādīts, ka ASV sankcijas ir iespēja mazināt oligarhu ietekmi Latvijā un reizē pārbaudījums Latvijai spēt izmantot ASV uzsākto procesu un novest paziņojumā minēto apgalvojumu izmeklēšanu līdz iznākumam.

Ja Latvijas iestādes nespēs kvalitatīvi izmeklēt lielās, sarežģītās korupcijas lietas un notiesāt vainīgos un arī turpmāk korumpantus sodīs citas valstis, Latvijas sabiedrības ticība tiesiskumam un valstij kopumā piedzīvos, iespējams, vēsturiski vissmagāko kritienu, uzskata "Delna".

Jau vēstīts, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC. OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

"Delna" ir Latvijas biedrība, kuras darbības mērķis ir veicināt demokrātiskas sabiedrības veidošanos, sekmējot informācijas atklātību un korupcijas novēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!