Foto: F64

Sabiedrība par atklātību “Delna” aicinājusi Ministru kabinetu (MK) nevirzīt Santas Purgailes kandidatūru Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatam, teikts “Delnas” paziņojumā medijiem.

Pamatojoties uz publiski pieejamo informāciju, secināms, ka nominācijas komisijas uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu izvirzītā kandidāte Purgaile iepriekš ieņēmusi vadošus amatus privātā sektora kredītiestādēs.

Pēdējais no tiem laika posmā no 2017. gada līdz šim brīdim bijis bankas "Citadele" valdes locekles amats.

Ilgstošā nodarbinātība privātajā banku sektorā un nesenais augstais amats tajā rada risku, ka kandidātes darbība komisijas priekšsēdētājas amatā varētu būt vairāk privāto banku, nevis sabiedrības interesēs.

Arvien vairāk valstu ir ieviesušas vai apsver ieviest instrumentus, lai mazinātu, t.s., "rotējošo durvju" principu, kad augsta līmeņa darbinieki no valsts sektora pāriet darbā privātajā sektorā, kuru iepriekš uzraudzīja, vai otrādi, nemainot darbības nozari.

"Delna" ierosina arī Latvijā ieviest "atdzišanas periodu" (rekomendējoši divus vai trīs gadus), kurā augsta līmeņa valsts amatpersonas, tajā skaitā FKTK padomes locekļi, nedrīkstētu mainīt darbu no valsts uz privāto sektoru un otrādi, nemainot nozari.

Kā vēsta LETA, par Purgailes iecelšanu FKTK vadītājas amatā valdība plāno lemt nākamajā nedēļā, 1. oktobrī.

Purgaile uzvarēja konkursā uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu. Viņas kandidatūra tiks virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā, taču gala lēmums par iecelšanu amatā būs jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!