Foto: F64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, iepazīstoties ar situāciju jautājumā par vardarbības izplatību ģimenē, aicināja vērtēt iespēju pievienoties Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijai, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Latvijā fizisku vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā piedzīvojuši 32% sieviešu, bet no partnera psiholoģiskās vardarbības cietuši 60% sieviešu, liecina Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras 2014. gada pētījums.

Kā vēsta LM apkopotie dati par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi, gandrīz trešā daļa jauniešu bērnībā cietuši no vecāku vai citu pieaugušo ģimenes locekļu emocionālās vardarbības. Līdz 18 gadu vecumam fizisku vardarbību ģimenē pieredzējuši 16% jauniešu. Liela daļa gadījumu, kad ģimenē notikusi vardarbība, paliek noklusēti.

Latvijā ir ES valstu vidū augstākais iedzīvotāju tolerances līmenis pret vardarbību privātajā sfērā. Tikai 66% iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība pret sievietēm ir nepieņemama un tai ir jābūt sodāmai, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju – 84%, liecina "Eurobarometer" 2010.gada dati.

Cilvēktiesību komisijas deputāti pauda bažas par to, ka Latvija aizvien nav pievienojusies Stambulas konvencijai. Kā deputātiem norādīja Tieslietu ministrijas pārstāvji, šobrīd notiek konstruktīvs darbs, lai pievienotos konvencijai, un tiek veikta konvencijas juridiskās ietekmes analīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!