Foto: LETA

Lai novērstu pārvietojamo fotoradaru slēpšanu, Saeimas deputāti rosina arī pirms pārvietojamiem fotoradariem izvietot brīdinājuma zīmes izvietošanu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredzēs šādu brīdinošo zīmju izvietošanu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Komisijas deputāti sēdē asi kritizēja fotoradaru ieviešanu, kā arī uzņēmuma "Vitronic Baltica un Partneri" darbinieku rīcību, pārvietojamos fotoradarus slēpjot pretēji Valsts policijas norādījumiem. Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) uzsver, ka fotoradaru slēpšana diskreditē to ieviešanas ideju.

Komisija konstatēja, ka pēc socioloģisko aptauju rezultātiem sabiedrība atbalsta fotoradaru darbību ceļu satiksmes noteikumu uzlabošanā, vienlaikus paužot neapmierinātību ar to uzstādīšanu un slēpšanu.

Pretēju viedokli sēdē pauda "Vitronic Baltica un Partneri" pārstāvis, norādot, ka fotoradaru ieviešanas procesam un pašai kompānijai medijos mākslīgi tiek radīts negatīvs tēls, uzverot arī politiķu vainu.

Komisijas deputāts Aleksejs Loskutovs (V) aicināja "Vitronic Baltica un Partneri" izvērtēt tās izturēšanos pret valsti, jo līgumā noteiktajā termiņā nodošanai sagatavoti tikai 23 no 160 stacionārajiem radariem. Loskutovs apšaubīja uzņēmuma argumentu par kavēšanās saistību ar "Krājbankas" darbības apturēšanu, uzsverot, ka jebkura cita banka būtu finansējusi valsts garantētu projektu, ja pie tās vērstos laicīgi. Līdzīgās domās ir arī deputāts Jānis Ādamsons (SC) uzņēmuma argumentu raksturojot kā blefu un uzsverot, ka līguma prasības netika pildītas no pirmās līguma parakstīšanas dienas.

Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) kritiski vērtēja arī citu uzņēmuma argumentu par sarežģīto būvatļauju saņemšanas procesu. Deputāts norādīja, ka, gatavojoties šodienas sēdei, apzvanījis virkni lielu pašvaldību, lai noskaidrotu, vai kompānija ir interesējusies par būvatļauju saņemšanu. Atbilde visur ir bijusi negatīva.

Jau ziņots, ka Valsts policija uzdeva uzņēmumam līdz 20.maijam izpildīt visas līgumā paredzētās saistības un ieviest 160 stacionāros fotoradarus, taču uzņēmums atzina, ka visus fotoradarus līdz šim laikam nepaspēšot uzstādīt būvprojektu saskaņošanas procesa dēļ.

"Vitronic Baltica" tiesības izvietot uz Latvijas autoceļiem stacionāros un pārvietojamos fotoradarus ieguva Iekšlietu Ministrijas rīkotajā slēgtajā konkursā, uzvarot ar visizdevīgāko finanšu piedāvājumu.

Saskaņā ar līgumu uzņēmumam "Vitronic Baltica" un Partneri jāpiegādā un jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 – tukši ietvari, un jānodrošina 30 pārvietojamo iekārtu darbība.

Šobrīd uz ceļiem atrodas 34 pārvietojamie radari.

"Vitronic Baltica un partneri" 15 pārvietojamos fotoradarus uzstādīja pērn 21.novembrī, šogad janvārī ieviesti vēl 15, bet no 2008.gada Latvijā darbojas četri, kurus savulaik iegādājās Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!