Foto: Saeimas administrācija
Trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atsevišķi deputāti pauda satraukumu par iespējamo cita dzīvesveida un reliģiskās pārliecības pārstāvju nelegālo un, iespējams, arī legālo migrāciju uz Latviju un prognozējamajām problēmām ar viņu integrāciju.

Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (SC) interesējās, vai Latvija jau nav piekritusi uzņemt vairākus desmitus tūkstošu patvēruma meklētāju no Sīrijas, Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas. Viņš saņēma noliedzošu atbildi gan no Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta Politikas plānošanas nodaļas vadītāja Jurija Nikoļenko, gan Pilsonības un migrācijas pārvaldes priekšnieka vietnieces Mairas Rozes, gan deputāta Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK).

Minētās personas skaidroja, ka Latvijai neviens nevar uzspiest pieņemt šos patvēruma meklētājus. Ādamsons norādīja, ka "mums ir atsevišķi ģēniji, kas var piekrist" šādai situācijas attīstībai. Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V), iespējams, nedaudz ironiski aicināja Ādamsonu: "Sauc uzvārdus!"

Ādamsons norādīja, ka Eiropā ir izgāzusies atšķirīgo kultūru pārstāvju integrācija un pašlaik Rietumeiropas valstīs tiek pausta cerība, ka tikai patvēruma meklētāju mazbērni spēs integrēties sabiedrībā. Ja Latvijā ieradīsies tūkstošiem cilvēku ar pavisam citādiem dzīves uzskatiem un citu reliģiju, tad Latvijai būs problēmas, uzskata deputāts.

Politiķis skaidroja, ka jautājums ir, cik daudz cilvēku mēs varēsim integrēt un pievērst kristīgām vērtībām - mēs to varam paveikt ar desmitiem, bet vai to būs iespējams paveikt ar tūkstošiem, akcentēja deputāts.

Vaicāts par to, kā viņa izteikumi saistās ar cilvēktiesībām un faktu, ka Latvijā dzīvo arī musulmaņi, Ādamsons atbildēja, ka viņam nav nekas pret musulmaņiem un viņam ir zināms, ka arī latvieši kļūst par musulmaņiem. Viņš kā "pilnīgi pareizu" atzina apgalvojumu, ka Latvijā dzīvojošajiem musulmaņiem nav jāpieņem kristīgās vērtības un viņi var praktizēt savu reliģiju.

Sēdes laikā deputāts Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka tās problēmas, kuras rodas kristīgās pasaules pārstāvjiem, ir vērtējamas kā elementārā matemātika. Kad nāks musulmaņi, tad radīsies augstākās matemātikas problēmas, tēlaini izteicās deputāts.

Trešdien komisijas sēde bija veltīta pasākumu plānam institūciju saskaņotai rīcībai saistībā ar patvēruma meklētāju iespējamo masveida ierašanos Latvijā no krīzes skartajām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!