Otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes, ko Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) bija sasaucis saistībā ar koronavīrusa izplatību pasaulē, valdības vadītājs atzina, ka "mūsu valsts ir sagatavota un dienesti ir gatavi rīcībai, ja tāda būs nepieciešama".

Sarunā ar žurnālistiem Kariņš sacīja, ka var pateikt divas labas lietas – Latvijā vēl neviens saslimšanas gadījums nav konstatēts un ir pārliecība, ka mūsu dienesti ir sagatavoti, tie sazinās un apmainās ar informāciju. "Mūsu valsts ir sagatavota un dienesti gatavi rīcībai, ja tāda būs nepieciešama," sacīja Kariņš, sarunas beigās piebilstot, ka vienīgais, ko var ieteikt ir, "mazgājiet rokas!".

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzsvēra, ka ārkārtīgi būtiski ir iedzīvotājiem informāciju par jaunā vīrusa izplatību, simptomiem un pareizo rīcību meklēt uzticamos avotos. Tādēļ Latvijā latviešu valodā un mūsu valsts apstākļiem piemērotu informāciju ir jāiegūst Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centrā, kā arī Nacionālās veselības dienesta mājas lapās, kur informācija tiek sniegta un ik dienu atjaunināta. Sev nepieciešamo informāciju tur var atrast gan mediķi, gan iedzīvotāji, gan iestāžu vadītāji, norādīja ministre.

Viņķele arī īpaši lūdza un aicināja bērnu vecākus un izglītības iestādes pievērst uzmanību bērniem, kas ir ceļojuši uz Ķīnu un bijuši tur pēdējo 14 dienu laikā. "Arī ja bērnam nav vērojami nekādi slimības simptomi, tomēr palikt mājās 14 dienas, pieteikties novērošanai pie ģimenes ārsta, lai pasargātu sevi un apkārtējos, īpaši skolas biedrus no iespējamas inficēšanās," ieteica ministre.

Viņa uzsvēra, ka šādu gadījumu šobrīd nav, bet, zinot, cik aktīvi ceļo Latvijas iedzīvotāji, to būtu nepieciešams ievērot.

"Vēlreiz apliecinu, ka dienesti ir gatavi, panikai nav pamata. Pasaules veselības organizācija specifiski uzsver, ka ceļošanas un tirdzniecības ierobežojumi šobrīd vīrusa dēļ nav piemērojami. Ir jāievēro personiskā higiēna, šaubu gadījumā jākonsultējas ar ģimenes ārstu," atgādināja Viņķele.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par valsts koordinētu rīcību dezinformācijas apkarošanai šajā situācijā, Viņķele teica, ka Veselības ministrija jau vērsās Valsts policijā, kad feisbukā bija konstatēts video ar nepatiesu, maldinošu un paniku raisošu informāciju. Policija rīkojās operatīvi un atbilstoši, un šīs informācijas izplatītājs, panikas cēlājs un naida kurinātājs ir aizturēts, atgādināja ministre.

Tāpat ir norādīts sabiedriskajiem medijiem un citiem, lai tie ļoti rūpīgi sekot rekomendācijām, kā raksturot situāciju ar koronavīrusu. Viņķele paskaidroja, ka izplatītākā kļūda ne vien Latvijā, kas vērsta uz klikšķu vairošanu, ir, runājot par koronavīrusu, to kategorizēt kā "nāvējošu". "Šī ir viena no elementārām lietām – tas ir jauns vīruss. Jebkas var būt nāvējošs. Arī zīmulis uz galda var būt nāvējošs," atgādināja ministre par mediju atbildību, piebilstot, ka, lai kāda nebūtu arī vīrusa izplatība, demokrātiskā sabiedrībā cenzūra nav iespējama.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka, lai gan vīruss patlaban ir konstatēts 25 valstīs, tikai vienā valstī ir vērojama noturīga vīrusa cirkulācija. Visās pārējās valstīs veselības aprūpes sistēmas nostrādāja pienācīgi, un vīrusa gadījumi, kas ievesti valstī, ir apzināti izolēti un viņu kontaktpersonas apzinātas.

"Līdz ar to nav nekāda pamata uzskatīt, ka kāds no Latvijas iedzīvotājiem būtu inficējies ASV vai Vācijā, kur bija šādi gadījumi. Latvijā neviens gadījums nav apstiprināts, tāpēc trauksmes līmenis ir parastais kā pie sezonālām vīrusa slimībām. Pasākumi, ko iesakām veikt, ir tie paši, ko iesakām katru ziemu. Nav pamata uzskatīt, ka pašreiz kāda valsts Eiropā vai citur ir apdraudēta vairāk nekā Ķīna," sacīja Perevoščikovs.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts žurnālistus informēja, ka robežsardze veic savus pienākumus saskaņā ar iepriekš izstrādātiem plāniem. Viena no vietām, kur ceļotāju plūsma ir intensīvākā, ir lidosta "Rīga", caur kuru cilvēki atgriežas no vīrusa skartajām teritorijām. Tāpēc robežsardze sadarbībā ar lidostas administrāciju izvietojusi informatīvos banerus, kur robežas šķērsotāji saņem rekomendācijas par savas veselības novērošanu, skaidroja Pujāts.

Robežsardzes priekšnieks sacīja, ka cilvēkiem nevajag izvairīties, bet, ja ceļojums vedis caur vīrusa skartajām teritorijām, pašiem pieteikties un saņemt rekomendācijas, kā rīkoties, kā arī piedalīties anketēšanā, lai varētu identificēt iespējamās personas, kas pakļautas saslimšanas riskam. "Kontroles pasākumi tiek veikti sabiedrības veselības labā. Neizvairīties, pašiem pieteikties un sekot līdzi savai veselībai," uzsvēra Pujāts.

Skaidrojot robežsargu rīcību, viņš atzina, ka tie veic intervēšanu un iespējamo ceļotāju, kas ceļo no skartajām teritorijām, identificēšanu, kā arī paši mēģina identificēt. Vienlaikus ceļotājus no Šengenas zonas iekšējiem reisiem robežsardze aicina pašus pieteikties. Pujāts apliecināja, ka robežsargu rīcībā ir pirmās nepieciešamības pašaizsardzības līdzekļi – respiratori, cimdi, dezinficējoši šķidrumi – lai novērstu iespējas inficēt citus un slimībai izplatīties, kā arī pasargāt robežsardzes darbiniekus.

Krīzes vadības padomes sēdē tika uzklausīts Veselības ministrijas ziņojumu par esošo situāciju, atbildīgo institūciju gatavību, risku analīzi, paveikto un plānoto rīcību gadījumā, ja reģionā un Latvijā tiek identificēta koronavīrusa klātbūtne, kā arī atbildīgo institūciju viedokļus par nepieciešamajiem pasākumiem un turpmāko rīcību.

Krīzes vadības padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus, kā arī tā radīto seku likvidēšanas pasākumus.

Padomi vada Ministru prezidents, padomes locekļi ir aizsardzības, ārlietu, ekonomikas, finanšu, iekšlietu, tieslietu,veselības, satiksmes un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri.

Jau vēstīts, ka Latvijas pilsone no koronavīrusa skartās Uhaņas evakuēta uz Franciju, kur viņa pavadīs divas nedēļas karantīnā, savā tviterkontā pirmdien paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Janvāra beigās Latvijas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāve Guna Japiņa informēja, ka viens Latvijas valstspiederīgais ir izrādījis vēlmi atgriezties Latvijā no koronavīrusa skartās Uhaņas pilsētas Ķīnā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule portālam "Delfi" norādīja, ka tad, kad viņš atgriezīsies, pirmais solis būs divu nedēļu karantīna slimnīcā, lai pārliecinātos, ka cilvēks ir vesels.

Pagājušajā nedēļā Latvijā neapstiprinājās ārsta palīga bažas par divu cilvēku iespējamo inficēšanos ar šo vīrusu.

Jaunā koronavīrusa upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 425 cilvēkiem, tostarp 64 no viņiem miruši pēdējo 24 stundu laikā, otrdien ziņoja veselības aprūpes amatpersonas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!