Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 20. oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Civillikumā, ar kuriem dievturu garīdzniekiem plānots noteikt tiesības laulāt ar juridisku spēku, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

No Tieslietu ministrijas apkopotās informācijas izriet, ka 2020. gadā Latvijā bija 542 dievturi. Latvijas Dievturu Sadraudzē kopumā ir 11 draudzes un dievturu garīgais personāls – 17 cilvēki.

"Latvijas enciklopēdijā" skaidrots, ka dievturība ir specifiska jaunradītas reliģijas un nacionālisma kustība, kas veidojusies Latvijā 20. gs. 20.–30. gados un pastāv arī mūsdienās.

Šobrīd dievturu garīdznieku veiktā laulība nav atzīstama par spēkā esošu, un tā jāatkārto dzimtsarakstu nodaļas pārstāvja klātbūtnē, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori uzsver, ka grozījumi nepieciešami, lai likumiski sakārtotu vienīgi Latvijai raksturīgās, latviskās dzīvesziņas reliģijas — dievturības — līdztiesību savā cilmes valstī, nodrošinot tās garīdzniekiem tiesības noslēgt laulības ar juridisku spēku, tāpat kā tas ir paredzēts garīdzniekiem no citām reliģijām.

Grozījumus izstrādāja Nacionālās apvienības deputāti. Izmaiņas tiek pamatotas ar nepieciešamību, lai demokrātiskā valstī, saskaņā ar Latvijas Nacionālā attīstības plāna nostādnēm, sekmētu vienīgi Latvijai raksturīgo garīgo tradīciju ilgtspēju un nodrošinātu dievturiem savā cilmes valstī līdzvērtīgas tiesības citām, alohtonām reliģijām.

Tāpat likumprojekta autori norāda, ka tā pieņemšanas gadījumā nostiprinātu latviskās dzīvesziņas dzīves godu pieejamību, sekmējot tautas pašapziņu par latvisku Latviju un godinot tās savdabību atbilstoši Eiropas Savienības sauklim "Vienoti daudzveidībā".

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!