Foto: F64

Valsts policijā (VP) un Liepājas pilsētas bāriņtiesā pērnā gada izskaņā saņemts iesniegums no kādas pirmsskolas izglītības iestādes, kurā norādīts uz iespējamo vardarbību pret piecus gadus vecu bērnu ģimenē, kurā Vecgada dienā dzīvību zaudēja divus gadus vecs bērns.

Jau ziņots, ka Vecgada dienas rītā, 31. decembrī, VP tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka Liepājā kādā dzīvoklī ir atrasts divgadīga bērna līķis ar redzamiem zilumiem uz ķermeņa.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess un ir aizturēts bērna mātes dzīvesbiedrs, iepriekš informēja VP. 1. janvārī vīrietim lūgts piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu. Tas patlaban stājies spēkā. Vīrietis iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par mantiska rakstura noziedzīgiem nodarījumiem.

Savukārt Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka ģimene jau pirms divgadnieka nāves bija nonākusi bāriņtiesas redzeslokā par iespējamu vardarbību pret kādu citu bērnu. Bāriņtiesā aptuveni pirms mēneša uzsākta pārbaude, lai izvērtētu, vai bērniem ģimenē ir piemēroti un droši apstākļi, taču tobrīd nešķita, ka kādam no bērniem varētu draudēt letāls iznākums, pastāstīja Liepājas pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāja Taiga Ziemele.

Ziemele trešdien portālam "Delfi" sacīja, ka informāciju par problēmām konkrētajā ģimenē tā saņēmusi pagājušā gada izskaņā – 21. decembrī. Iesniegums par vardarbību ģimenē adresēts arī VP un sociālajam dienestam.

Ziemele gan atteicās konkretizēt, kas bijis iesnieguma autors, sakot, ka "jāļauj izmeklētājiem strādāt."

Vaicāta par bāriņtiesas rīcību pēc šāda iesnieguma saņemšanas, Ziemele teica, ka strādāts pie tā, lai izzinātu par šo ģimeni vairāk, tāpat darbā iesaistīts arī sociālais dienests.

"Bāriņtiesa veica pārrunas ar bērna mammu un pārliecinājās, ka bērnam, par kuru konkrētajā situācijā ir runa, ir nodrošināts rehabilitācijas pakalpojums," sacīja Ziemele.

Kā portālam "Delfi" trešdien sacīja VP pārstāve Madara Šeršņova, decembra pēdējā nedēļā VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonas uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu uz iesnieguma pamata, kas saņemts no kādas pirmsskolas izglītības iestādes Liepājā.

Process sākts par iespējamo vardarbību ģimenē Liepājā pret piecus gadus vecu bērnu. VP tiek skaidrots notikušais un turpināts darbs administratīvā pārkāpuma lietā.

Šeršņova sākotnēji sacīja, ka līdz šim ģimene nav nonākusi policijas redzeslokā, taču pēc atkārtota portāla "Delfi" jautājuma, vai VP patiešām nebija saņēmusi iesniegumu no bērnudārza, atzina, ka šāds iesniegums ir saņemts un ir sākts administratīvais process.

Ar Liepājas pilsētas sociālo dienestu portālam "Delfi" trešdien sazināties neizdevās.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) preses pārstāvis Taivo Trams portālam "Delfi" sacīja, ka VBTAI Liepājas traģēdijas norisē vairs neko nevar mainīt, taču notikušais "diemžēl nu jau kārtējo reizi parāda, ka bērnu tiesību aizsardzības sistēmā ir daudz pilnveidojamu momentu".

Viņš izteicās, ka pagaidām vēl ir pāragri norādīt uz atbildīgajiem, taču lietas apstākļu noskaidrošanas gaitā ir jāatrod ķēdes vājais posms. Ir jānoskaidro, vai un cik savlaicīgi atbalsta sniegšanā ģimenei tika iesaistīti visi atbildīgie dienesti, piemēram, sociālais dienests, bāriņtiesa, pašvaldības policija utt., vai problēmas tika pamanītas laikus.

"Pašlaik ir ārkārtīgi svarīgi sniegt ģimenei visu iespējamo palīdzību no pašvaldības puses, lai tā spētu pārdzīvot šo traģēdiju, kā arī gādāt, lai citi ģimenē esošie bērni ir drošībā," sacīja Trams.

"Vēlamies vēlreiz uzsvērt sabiedrības līdzatbildības milzīgo lomu, jo ģimenes, kurās ir problēmas, dzīvo ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem – kaimiņiem, ārstiem, pedagogiem utt. Berni ir neaizsargātākā sabiedrības daļa, tādēļ mēs nevaram atļauties būt vienaldzīgi, tādēļ pat mazāko aizdomu par vardarbību pret bērnu gadījumā nekavējoties ziņojam atbildīgajām iestādēm," viņš uzsvēra.

Uzzinot par Liepājā notikušo traģēdiju, VBTAI sazinājās ar pilsētas bāriņtiesas vadību, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Liepājas bāriņtiesai ir nosūtīts pieprasījums, lai iepazītos ar lietas materiāliem, saziņa notiks līdz lietas apstākļu galīgai noskaidrošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!