Dombrovskis 'reformu un tiesiskuma koalīciju' cer stiprināt ar opozīcijas balsīm; ZRP - ar 'šķeltnieku' atgriešanos

Delfi

Foto: Valsts kanceleja
"Reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotāji turpina darbu pie prezidenta kritizētā vairākuma modeļa, cerot to nostiprināt ar atsevišķu opozīcijas deputātu balsīm, trešdien intervijā telekompānijai LNT pastāstīja premjers un "Vienotībais" sarunvedējs Valdis Dombrovskis.

"Runa ir par esošā modeļa uzlabošanu, piesaistot atsevišķu opozīcijas deputātu balsis," sacīja premjers, atsakoties sniegt kādu plašāku informāciju pirms trešdien priekšpusdienā paredzētās tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Dombrovskis norādīja, ka Zatlera Reformu partijas (ZRP) šķeltnieku iespējamā atgriešanās partijas Saeimas frakcijā "pēc būtības situāciju nemaina, jo diez vai tas mazinās prezidenta skepsi" par šo deputātu uzticamību, lai gan viņi ir parakstījuši topošās koalīcijas vienošanos."Šī sesinieka aiziešana un iespējamā aiziešana atpakaļ situāciju vēl vairāk ir sarežģījusi. Tas samazina iespējas izveidot labu, stabilu koalīciju," atzina Dombrovskis.

Tāpēc viņš cer "piesaistīt papildus atbalstu, lai noņemtu prezidenta bažas, ka šīs sešas balsis varētu pietrūkt".Premjers uzsvēra, ka "nedomāju, ka te būs runa par "sarkano līniju" pārkāpšanu, te būs pietiekami normāls risinājums".

Viņš atteicās komentēt vai no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta ievēlētais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs varētu būt viens no koalīcijas atbalstītājiem, vien norādīja, ka, lai gan viņu ministra amatam savulaik izvirzīja ZZS, tomēr Dūklavs ir bezpartejisks ministrs.

Savukārt otrdien Saeimas spīkera amatā atkārtoti pārvēlētā "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdienas rītā intervijā LTV uzsvēra, ka "Vienotība" nav novilkusi "sarkanās līnijas" ne pret vienu partiju, atgādinot, ka pateicoties ZZS, valsts nenonāca bankrotā un pēc Tautas partijas aiziešanas noturējās Dombrovska pirmā valdība.

Kategoriski pret iespējamu sadarbību ar ZZS un Dūklava atbalstu koalīcijai iestājās Zatlera Reformu partijas pārstāve, jaunievēlētā Saeimas vicespīkere Inga Bite. Viņa intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka Dūklavs startējis no ZZS un tāpēc "ir ielikts šajās "sarkanajās līnijās"".

Zatlera Reformu partija (ZRP) galveno izeju, lai saglābtu drūpošo "reformu un tiesiskuma koalīciju", saskata no partijas aizgājušajos šķeltniekos, un tāpēc aizgājušie deputāti, izņemot grupas neformālo līderi Klāvu Olšteinu, ir uzrunāti par iespējamo atgriešanos partijā, informēja Bite.

Viens no koalīcijas stiprināšanas variantiem esot daļas atšķēlušos deputātu atgriešanās ZRP Saeimas frakcijā, bet, cik tādu varētu būt, pagaidām neesot zināms, stāstīja Bite. "Mēs esam runājuši ar viņiem individuāli un aicinājuši pārdomāt viņu lēmumu. Tādu ir pieci. Atgriešanās būs viņu izvēle," sacīja vicespīkere.

"Mēs ticam tam, ka viņi pievienojās mūsu partijai un startēja vēlēšanās ar valstiskiem mērķiem [..] Mums ir radies iespaids, ka tas bija personisks lēmums [par aiziešanu], kas balstīts uz kaut kādām lietām, kā dēļ viņi slikti jutās. Viņi uzskatīja, ka netiek pietiekoši ņemti vērā," skaidroja Bite, gan atturīgi komentējot, ko ZRP darīs lai novērstu Ceram, ka viņi sāks domāt mazāk personiski, vairāk valstiski.

Savukārt, jautāta, vai frakcijā atpakaļ tiks aicināts arī grupas līderis Olšteins, Bite norādīja, ka "Olšteina kungs acīmredzot ir aizgājis citu motīvu dēļ, kas liedz mums viņu aicināt atpakaļ", šos motīvus gan atsakoties nosaukt.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata - uz sešu no Zatlera Reformu partijas (ZRP) aizgājušo deputātu balsīm balstīt Saeimas vairākumu nevar, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien sagaida jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim.Jau otrdien partijas vispirms iekšienē un pēc tam kopā sprieda par iespējamo risinājumu, bet trešdien plkst.11 paredzēta atkārtota tikšanās ar prezidentu Bērziņu. Tās dēļ atkal pārcelts valdības sēdes sākums – Valsts Kancelejas Komunikācijas departaments informē, ka sēde varētu sākties trešdien plkst.12:15.

Jau ziņots, ka topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas – "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība – otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, nemainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!