Foto: LETA

Drošības policija (DP) partijas "Lindermana partija - Par dzimto valodu!" vienu no redzamākajiem pārstāvjiem Ilarionu Girsu atzinusi par aizdomās turēto operatīvās darbības pasākumiem paredzētas videokameras glabāšanā.

Portāls "www.pietiek.com" publicējis šonedēļ DP majora pieņemtu lēmumu, ar kuru Girss atzīts par aizdomās turēto. Tajā rakstīts, ka Girss līdz pagājušā gada 6.decembrim savā dzīvesvietā Rīgā, Anniņmuižas bulvārī, glabājis ierīci, kura speciāli radīta un izmantojama operatīvās darbības pasākumiem, jo tajā iebūvētā videokamera un audio mikrofons ir maskēti, kā arī videokamera ir aprīkota ar adatas cauruma (pinhole lens) tipa lēcu.

Drošības policija konstatējusi, ka ierīce ir aprīkota ar akumulatoru bateriju, tā ir kompakta, viegli un ātri pielietojama, jo nav nepieciešami papildus slēguma savienotājkabeļi. Ierīce vizuāli ir noformēta tā, lai apkārtējiem personām neradītu aizdomas par patieso ierīces pielietojumu.

DP majors raksta, ka ierīce atbilst valdības noteikumiem par Nacionālā stratēģiskas nozīmes preču un pakalpojumu sarakstu. Šajos valdības noteikumos minētas lērums iekārtu un preču, kuru pārvietošanai, eksportam, importam un tranzītam nepieciešama Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas izsniegta licence. Sarakstā minēti tādi priekšmeti kā, piemēram, speciālie mikrofoni un video uztvērēji.

Līdz ar to Girsa rīcība esot vērtējama kā noziedzīga nodarījuma izdarīšana, kas paredzēts Krimināllikuma 237.1.pantā - par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Girsa atzīšanu par aizdomās turēto saskaņā ar minēto Krimināllikuma pantu apstiprināja arī DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa. DP gan patlaban plašākus komentārus nesniegs.

Krimināllikums par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, vai par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu aprites aizlieguma pārkāpšanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Jau ziņots, ka Drošības policija pērn 6.decembrī veica kratīšanu partijas līdera Vladimira Lindermana dzīvesvietā. Toreiz DP izņēmusi viņa datoru, zibatmiņas, diskus, kā arī dokumentus ar informāciju par Latgalē veikto aptauju. Kratīšana notika arī pie viņa domubiedriem Ilariona Girsa, Jevgēņija Osipova, kā arī pie partijas pārstāvja Daugavpilī Genādija Peskova.

DP toreiz atklāja, ka kratīšana, veikta kriminālprocesā, kas sākts pagājušā gada oktobrī par organizatorisku darbību, kas vērsta uz Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. DP oktobrī vērtēja Lindermana publiskos izteikumus par Latgales autonomijas ideju.

Partija "Lindermana partija - Par dzimto valodu!" plāno startēt šogad 1.jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, tostarp arī Rīgā, kur politiskā spēka līderis būšot jurists Girss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!