Foto: F64

Sabiedrība ir kļuvusi neiecietīgāka pret skolotājiem un nolikusi viņiem ļoti stingras un dažkārt pat absurdas barjeras, komentējot ažiotāžu ap Agneses Krivades dzejoli "Svētīgi", LTV raidījumā "1 pret 1" sacīja dzejniece Inese Zandere.

Dzejniece aicināja sabiedrību uzticēties skolotājiem, jo viņi zina, kas skolēniem vajadzīgs. Tāpat viņa uzsvēra, ka vērtīgi ir domāt, nevis pieņemt gatavus apgalvojumus. Literatūra ir pietiekami daudzveidīga, lai atrastu katrai auditorijai nepieciešamo, tieši tāpēc skolotājiem jābūt brīvai izvēlei.

Zandere paredzēja, ka "tikumības" grozījumi Izglītības likumā padarīs skolotājus bailīgus.

Dzejniece skaidroja, ka, viņasprāt, šobrīd būt par skolotāju ir ļoti grūti. No vienas puses – bērni kļuvuši neiecietīgāki, no otras puses – arī vecāki ir kļuvuši neiecietīgi. Jo vairāk priekšstatus dos sabiedrība, jo vairāk skolotāji "salieksies kūkumā", taču šādi skolotāji nespēj izaudzināt brīvus cilvēku ar taisnu mugurkaulu.

Ažiotāža ap Krivades dzejoļa izmantošanu literatūras stundu laikā parāda, ka šobrīd māksla tiek interpretēta kā informācija par sadzīvi, nevis kā māksla. Viņasprāt, būtu jāuztraucas par to, kāpēc neviens negrib iedziļināties dzejoļa saturā. Zandere atzina, ka dzejoļa vērtētāji apiet tā jēga un saturu.

Visvairāk Zanderei gan sāpot sirds par to, ka mūsdienu dzejnieki tiek pretstatīti Ojāram Vācietim un Imantam Ziedonim. Viņa atgādināja, ka abi dzejnieku darbam ir cieša saistība ar to, kas šobrīd notiek, to nevar pretstatīt.



















Jau vēstīts, ka pēc Agneses Krivades dzejoļa "ō" jeb "Svētīgi", kas satur rupjus lamuvārdus, analīzes mācību stundā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotājai Ivetai Ratinīkai tika izteikts aizrādījums, bet sabiedrībā sākās diskusijas par to, vai šāda satura vielas analīze ir pieļaujama. Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uzdeva pārbaudīt, kādi materiāli īsti tiek izmantoti Rīgas skolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!