Foto: DELFI
Latvijas Valsts Vēstures arhīva mājaslapa "lvva-raduraksti", kurā digitalizēti un iedzīvotājiem pieejami vēsturiski dzimtas pētniecībai noderīgi materiāli, pēdējo mēnešu laikā strādājusi vien periodiski ar vairākiem pārtraukumiem. Portālam tiek veikti uzlabošanas darbi, kurus arhīvs plāno pabeigt šī gada aprīlī, "Delfi" sacīja Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) direktore Māra Sprūdža.

Pašreiz jaunā portāla versija ir palaista testa režīmā, un joprojām notiek datu pārnese, vēl nav veikta luterāņu draudžu datu migrācija.

"Dati vēl tiek kārtoti. Apkopojam biežāk izteiktos aizrādījumus un ieteikumus lapas uzlabošanai, kurus mēģināsim realizēt. Šos darbus plānojam pabeigt aprīlī," sacīja Sprūdža.

Kas būs mainījies jaunajā portāla versijā? "Šobrīd jaunās sadaļas ir atmiņu stāsti un saites uz citām LNA datubāzēm, ko var izmantot dzimtas pētniecībai," stāsta Sprūdža. Viens no šādiem papildinājumiem ir Latvijas Universitātes studentu datu bāze (līdz 1940. gadam).

Savukārt, atbildot uz jautājumu, ar kādiem materiāliem tuvākā gada vai divu laikā plānots mājaslapu bagātināt, viņa uzskaitīja: "Pirmie papildinājumi būs baznīcu grāmatas par laika posmu līdz 1914. gadam, un no Baltkrievijas nacionālā vēstures arhīva pagājušajā gadā iegūtās baznīcu grāmatu kopijas. Šogad plānojam turpināt dokumentu kopiju ieguvi. Tuvāko divu gadu laikā plānojam papildināt lapu ar šādām dokumentu grupām – bēgļu kartotēku, Rīgas Prefektūras pasu lietu kolekciju, pasu grāmatām, Latvijas Universitātes studentu lietām, apriņķu karaklausības komisiju dokumentiem."

Izstrādātāji, kas veidoja iepriekšējo lapu, sen vairs nestrādā šajā nozarē, piebilst Sprūdža. Šo versiju sadarbības līguma ietvaros arhīvs veidoja kopā ar LU Matemātikas un Informātikas institūtu. Laika posmā no 2017. gada lapas tehniskā risinājuma izstrādei iztērēti 11 616 eiro.

Jau vēstīts, ka portāla līdzšinējai versijai pērnā gada nogalē un šī gada sākumā bija tehniskas problēmas. Tolaik uzlabotās versijas darba uzsākšanu LNA prognozēja "ne ātrāk par februāri".

"lvva-raduraksti" ir virtuāla arhīva lasītava – tajā digitalizētas gandrīz visu Latvijas konfesiju pieejamās baznīcu grāmatas, kas satur datus par iedzīvotāju dzimšanu, miršanu, saderināšanos, uzsaukšanu, laulībām. Te atrodami arī 18.-19.gs dvēseļu revīziju (tautas skaitīšanu) dati, Viskrievijas tautas skaitīšanas dokumenti un citi vēsturiski dokumenti. Kā sola arhīvs, šo materiālu daudzveidība un apjoms tiks papildināts.

Vairāk par radu rakstu pētniecību un dzimtas izpētes līkločiem iespējams uzzināt "Delfi" rakstu sērijā "Dzimtas DNS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!