Foto: Saeimas administrācija

Saeimai otrdien attālinātā ārkārtas sēdē skatot galīgajā lasījumā novadu reformas likumprojektu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums", Latvijas parlamentārieši kā vieni no pirmajiem pasaulē sāka izmantot elektronisku darba vidi, kas ļauj deputāta pienākumus veikt attālināti.

Tehnisku grūtību dēļ sēde sākās ar desmit minūšu nokavēšanos, un vēl gandrīz 20 minūtes pagāja, deputātiem strīdoties par procedūras jautājumiem. Četri pie frakcijām nepiederošie deputāti protestējot pameta Saeimas sēžu zāli.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) sēdes sākumā deputātus informēja, ka Satversmes mūsdienīga interpretācija ļauj ārkārtas sēdēm notikt elektroniski, kā arī atsaucās uz 23. martā Valsts prezidenta Egila Levita sasaukto valsts konstitucionālo orgānu vadītāju kopsēdi par darbu ārkārtējā situācijā.

Tajā tika nolemts, ka, ja nepieciešams, tad valsts konstitucionālo orgānu, institūciju, iestāžu un amatpersonu darbības formas ir piemērojamas apstākļiem, ko nosaka ārkārtējā situācija. Tas ietver arī attālināta darba režīmu, cilvēku tiešo savstarpējo kontaktu ierobežošanu, izvērstu darbību elektroniskajā vidē un citus pasākumus, kas iespēju robežās nodrošina to funkciju veikšanu un uzdevumu pildīšanu.

Saeima turpina veikt savu likumdošanas darbu un īstenot parlamentāro kontroli pār Ministru kabineta darbību, nepieciešamības gadījumā izmantojot pieejamās iespējas attālinātai Saeimas darba organizācijai, tika lemts sanāksmē.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Uldis Augulis gan norādīja, ka šāda e-Saeimas darbības procedūra nav aprakstīta Saeimas Kārtības rullī. ZZS arī aicināja izskatīt novadu reformu, visiem deputātiem esot kopā lielajā Saeimas sēžu zālē, jo tam vairs nav ierobežojumu.

Otrdien Saeimas deputāti strādāja e-Saeimas sistēmā no dažādām zālēm Saeimā, kā tas ierasts ārkārtējās situācijas laikā, lai gan pirmo reizi pēdējo mēnešu laikā Saeimas sēžu zālē bija pulcējies salīdzinoši liels deputātu skaits.

Deputāts Artuss Kaimiņš lēsa, ka kopskaitā zālē esot ap 60 cilvēku. Kaimiņš arī norādīja, ka vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti ar klaigāšanu zālē traucē kārtību, tāpēc, iespējams, policijai vajadzēs viņus izraidīt. Deputāti paši gan pameta zāli, norādot, ka nepiedalīsies farsā un ka neatbalsta šādu veida darbu Saeimā.

"Saskaņas" pārstāvji Evija Papule un Ivars Zariņš pauda bažas, ka tiek ierobežotas viena viņu frakcijas deputāta, kuram nav e-paraksta un kurš nevar lietot e-Saeimas sistēmu, tiesības pildīt savus darba pienākumus. Mūrniece, "Attīstībai/Par" frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts un Raivis Dzintars Nacionālās apvienības frakcijas vārdā norādīja, ka visiem deputātiem tika dots pietiekami daudz laika, ka saņemtu e-parakstu un varētu strādāt e-Saeimā.

Zariņš arī pauda bažas par sava kolēģa, kam redzes problēmas, iespējām strādāt pie datora, un prognozēja, ka pēc vairāku stundu darba pie datora un ar austiņām problēmas ar veselību varētu rasties arī citiem deputātiem.

ZZS deputāts Viktors Valainis norādīja uz neērtībām, debatējot e-Saeimā, jo tādējādi viņš neredzot, kuri kolēģi atrodas zālē un klausās viņa teiktajā.

Elektroniskā balsošana norit bez traucējumiem, novēroja "Delfi", un tagad arī žurnālistiem, kas Saeimas darbam joprojām nevar sekot klātienē, ir labāk redzami frakciju balsojumi, lai gan operatīvi nav pieejami personalizēti balsojumu rezultāti, lai redzētu, kā balsojis katrs deputāts.

Saeimas sēdes laikā virkne "AP" frakcijas deputātu ierakstos tviterī lepojās ar jauno e-Saeimas sistēmu, bet vairāki opozīcijas pārstāvji pauda savu neapmierinātību ar Saeimas namā notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!