Foto: DELFI cc/by

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nosūtījusi vēstuli Eiropas Raidorganizāciju apvienībai (ERA), kurā informē par Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) projektu un tā īstenošanas gaitu.

Kā informēja NEPLP Informācijas centrs, vēstulē norādīts, ka, strādājot pie LSM projekta, ir ņemtas vērā ERA definētās sabiedrisko mediju vērtības un funkcijas, tostarp universāla pieejamība, politiska neatkarība, profesionālā izcilība, viedokļu dažādība, atgriezeniska saikne ar auditoriju un inovācijas mediju darbā.

Vēstulē skaidrots, ka, apvienojot Latvijas Televīziju un Latvijas Radio vienotā institūcijā, līdz 2015.gadam plānots izveidot modernu un vadošu mediju, kas darbosies trīs vienlīdzīgi nozīmīgās platformās - televīzijā, radio un internetā. LSM vīzija ir stipra Latvijas demokrātija un nacionālā identitāte, bet misija - informēt, izglītot un iedvesmot ikvienu Latvijas iedzīvotāju.

NEPLP uzsver, ka LSM projekts veidots, lielā mērā balstoties uz veiksmīgā Somijas un Igaunijas sabiedriskā medija parauga. Paredzēts, ka LSM centrā būs dažādu sabiedrības grupu interešu un vērtību atspoguļošana, īpašu uzmanību pievēršot bērnu un pusaudžu, kā arī ekonomiski aktīvu cilvēku auditorijas sasniegšanai. LSM projekts paredz nodibināt politiski neatkarīgu padomi, kas nodrošinās saikni starp medija satura veidošanu un sabiedrību (medija lietotājiem). Tāpat uzsvērts, ka LSM jaunas auditorijas piesaistīšanai fokusēsies uz darbību internetā un sociālajos medijos.

Vēstules noslēgumā NEPLP akcentē, ka finansējuma avots LSM satura veidošanai būs publiskais finansējums, kas ļaus medija paša ienākumus novirzīt investīcijām.

Kā ziņots, šodien Ministru kabinets atlika vienotā elektroniskā medija izveides koncepciju. Kultūras ministrijas iesniegtais rīkojuma projekts paredz Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) apvienošanu. Juridiskā apvienošana paredzēta līdz 2015.gada 1.janvārim.

MK nolēma novirzīt rīkojuma projektu papildu saskaņošanai ar Tieslietu ministriju.

Kā norādīts koncepcijas kopsavilkumā, jaunā sabiedriskā medija uzturēšana piecos gados līdz 2018.gadam izmaksās aptuveni 89,2 miljonus latu, investīcijas medija un tehnoloģiju platformās, ēku rekonstrukcijā, darbinieku apmācībās u.c. ir paredzētas aptuveni 28,7 miljonu latu apmērā.

Kopumā nepieciešamais papildu finansējums turpmākajiem pieciem gadiem apvienotajam medijam tiek lēsts 29,4 miljonu latu apmērā. Savukārt papildus valsts budžetā būtu nepieciešami aptuveni 17,7 miljoni latu, no kuriem 12 miljoni jau ir iekļauti Nacionālajā attīstības plānā. Nākamajam gadam no valsts budžeta būtu nepieciešami 2,3 miljoni latu.

MK lēmums noteic, ka koncepcija īstenojama kārtējā gadā piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Ja koncepcijas īstenošanas gaitā nav piešķirti valsts budžeta līdzekļi koncepcijā paredzētajā apjomā, NEPLP četru mēnešu laikā no likuma par valsts budžetu spēkā stāšanās jāizstrādā nepieciešamie grozījumi koncepcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!