Foto: DELFI

Ekonomikas ministrs (EM) Daniels Pavļuts pieļauj, ka nākotnē varētu noteikt abonenta maksu elektrotīkla pieslēgumiem. Šī ideja tiek apsvērta, jo elektrības piegādātāja "Latvenergo" meitas uzņēmums AS "Sadales tīkls" ar saviem ienākumiem nespēj nosegt reālas izmaksas.

AS "Sadales tīkls" zaudējumi 2011.gadā attiecībā pret 2010.gadu pieauga 2,6 reizes - no 5,16 miljoniem latu līdz 13,48 miljoniem latu, liecina SIA "Firmas.lv" informācija.

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa portālam "Delfi" vairākkārt uzsvēra, ka šī ir tikai ideja, un ka pastāv arī citi iespējamie risinājumi segt šīs izmaksas, piemēram, nerentablo pieslēgumu subsidēšana, kā tas notiek pašreiz, kā arī šādu nerentablo pieslēgumu slēgšana pamestajās mājās, kurām joprojām ir nodrošināta elektrības piegāde. EM cer, ka noslēdzot nerentablos pieslēgumus, sistēma kļūtu efektīvāka, jo pašreiz patērētāji maksā arī par elektrību, kas tiek piegādāta jau minētajās pamestajās ēkās.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis apstiprināja, ka par šādu iespēju ar EM ir notikušas sarunas, bet pašreiz tās gan esot ideju līmeni. Lielāka skaidrība varētu būt februāra vidū, kad regulators tiksies ar uzņēmuma AS "Sadales tīkls" pārstāvjiem, lai apspriestu elektroenerģijas tarifu plānus. Pēc šīs tikšanās būšot zināms precīzāk par iespējamo abonementa maksas noteikšanu.

Šāda informācija gan bija jaunums Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas priekšsēdētājai Teklai Žabovai, kura par abonenta maksas iespējamo noteikšanu uzzināja trešdien no portāla "Delfi". Žabova komentēja, ka šis ir tikai vēl viens piemērs, kad Ekonomikas ministrija aizstāv uzņēmēju, nevis sabiedrības intereses. Ja patērētāji vērsīsies asociācijā, tad tā būtu gatava cīnīties pret šādu ministrijas iniciatīvu arī ar vēršanos administratīvajā tiesā, minēja Žabova.

Iespēja noteikt abonenta maksas izskanējusi laikā, kad pēc pašas Ekonomikas ministrijas ierosinājuma tiek gatavots elektroenerģijas cenu kāpuma risku ierobežošanas plāns. Šāds plāns tiek veidots, jo pēc pašas EM aplēsēm, pastāvot līdzšinējai elektroenerģijas ražošanas atbalsta politikai Latvijā, laika posmā līdz 2020.gadam, salīdzinot ar 2012.gadu, vidējā elektroenerģijas cena varētu pieaugt par 63%,Tai skaitā mājsaimniecībām par 53%, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem par 63% un lieliem ražojošiem uzņēmumiem par 73%.

Pat nerēķinot iespējamo jaunu abonenta maksu, "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta eksperti aprēķinājuši, ka šogad līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu elektrības cena par vienu kilovatstundu (kWh) ģimenei palielinātos no pašreizējiem 8,18 santīmiem "Starta" un 10,65 santīmiem "Pamata" tarifā uz 11,31 santīmiem, un ģimenes izdevumi par elektrību gada laikā pieaugtu par 41 latu. Ģimenei, kura tērē aptuveni 100 kWh mēnesī elektrības izdevumi gadā pieaugtu par aptuveni 37 latiem, bet ģimenei, kura mēnesī tērē aptuveni 300 kWh, izdevumu pieaugums būtu pat 53 lati gadā.

Pagājušajā gadā AS "Sadales tīkls" apkalpoja vidējā un zemsprieguma elektrolīnijas 93 764 kilometru garumā, 408 sadales punktus, kā arī 25 678 transformatoru apakšstacijas.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. Patlaban "Latvenergo"
koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Sadales tīkls", "Liepājas enerģija", "Latvijas elektriskie tīkli", "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", kam pieder arī kompānija "Elektrum Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!