Foto: LETA

Saeima trešdien, 22. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, ar kuriem pašvaldībām tiks nodrošināta mērķdotācija 50% apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalstam.

Mērķdotācija tiks piešķirta par izdevumiem, kas radušies laika posmā nākamā gada 1. janvāra līdz 31. maijam. Šim mērķim tiks novirzīti 16,7 miljoni eiro.

Izmaiņas izstrādāja Labklājības ministrija, lai nodrošinātu līdzvērtīgu atbalstu visās pašvaldībās zemu ienākumu mājsaimniecībām, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti, kuru ienākumi arī ir zemi, bet nedaudz pārsniedz šobrīd Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto ienākumu slieksni.

Likums arī paredz noteikt augstākus koeficientus atsevišķi dzīvojošiem pensijas vecuma cilvēkiem vai atsevišķi dzīvojošiem cilvēkiem ar invaliditāti (koeficients – 2,5 mājokļa pabalsta formulā) vai mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma cilvēki un cilvēki ar invaliditāti (koeficients – 2 mājokļa pabalsta formulā).

Decembrī notikušajā labklājības, finanšu, ekonomikas un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru tikšanās laikā tika panākta vienošanas vēl paplašināt mērķa grupu, kura varētu kvalificēties mājokļa pabalstam, palielinot mājokļa pabalsta saņēmēju skaitu vidēji mēnesī no 29 000 personu līdz 34 000 personu vidēji mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!