Foto: F64
Ādažu novadā viens no lielākajiem energoresursu patēriņa veidojošajiem elementiem ir peldbaseina uzturēšana, tāpēc, lai ekonomētu līdzekļus, pašvaldības deputāti pēc diskusijām piektdien, 14. janvārī, vienojās peldbeseinu pagaidām neslēgt, taču noteikt augstāku maksu par peldbaseinu izmantošanu.

Cenu pieaugums vēl tiks skatīts kādā no nākamajām domes sēdēm, kad arī būs zināmi precīzākas summas, par cik eiro augs peldbaseinu izmantošanas maksas kā pieaugušajiem, tā bērniem.

Ādažu novada domes Finanšu komitejā iepriekš deputāti vienojās peldbaseinus slēgt, taču domes sēdē deputāti secināja, ka izmaksu situācija slēgšanas gadījumā būtiski nemainītos.

Arī aptaujājot vecākus par to, vai viņi būtu gatavi maksāt vairāk par bērnu peldēšanas nodarbībām, lielākā daļa atbildējusi apstiprinoši.

Līdz ar to tika uzdots atbildīgajām iestādēm sagatavot cenrāžu izmaiņas, lai tās varētu apstiprināt februāra domes sēdē.

Rosinājums slēgt peldbaseinus tika pamatots ar to, ka energoresursu cenu pieaugums 2021. gadā pašvaldības iestādēm radījis nozīmīgu izmaksu pieaugumu apkures, ielu apgaismojuma un citās pozīcijās, ko ar grūtībām izdevies apmaksāt uz citu pašvaldības izdevumu ekonomijas rēķina – vairākas pašvaldības ieceres neizdevās īstenot Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ.

2022. gada budžetā Ādažu novada pašvaldība rēķinās ar energoresursu cenu turpmāku pieaugumu vidēji par 30%, tomēr tirgū valda pesimistiskas prognozes un faktisko izdevumu apmērs paredzams lielāks.

Vienlaikus pašvaldības budžetā nav iespējams paredzēt tādas izdevumu pozīcijas, kuru daļējas neizpildes rezultātā veidotos līdzekļu ekonomija. Tāpat nav iespējams nodrošināt vairāk līdzekļu energoresursu sadārdzinājumu apmaksai, jo pretējā gadījumā līdzekļus nāksies ņemt uz pašvaldības citu pakalpojumu apjoma un klāsta samazināšanas rēķina.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija uz 17. janvārī gaidāmo koalīcijas partneru sadarbības sanāksmi virzīs priekšlikumus atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma izmaksu mazināšanai galalietotājiem, tostarp energoresursu piegādēm piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!