Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments otrdien atteicās piedalīties sarunās par 2013.gada budžetu ar Eiropas Savienības (ES) finanšu ministriem, par iemeslu minot to, ka ministriem nav izdevies panākt savstarpēju vienošanos.

Paziņojumā, kas izplatīts trīs stundas pirms sarunu sākuma, parlaments norādīja, ka nevar iesaistīties sarunās, jo nav panākta vienošanās, kā atrisināt iztrūkumu 2012.gada budžetā.

"Ņemot vērā ES Padomes nespēju atrisināt problēmas, kas palikušas no 2012.gada.. Eiroparlaments nevar turpināt sarunas par 2013.gada budžetu," paziņoja Eiroparlamenta Budžeta komitejas priekšsēdētājs Alēns Lamasūrs.

Savukārt ES prezidējošās valsts Kipras pārstāvis aģentūrai AFP sacīja, ka pašlaik tiekot mēģināts rast iespējas, kā panākt Eiroparlamenta atgriešanos pie sarunu galda.

"Samierināšanās process beidzas pusnaktī," viņš teica, ar to domājot viedokļu atšķirību izlīdzināšanu starp Eiroparlamentu un dalībvalstīm attiecībā uz budžetu.

Ministriem līdz pusnaktij ir jāatrisina domstarpības starp bloka bagātajām un trūcīgajām valstīm, kuru dēļ kavējas vienošanās par budžetu šim un nākamajam gadam.

2013.gada budžets bija jāapstiprina pagājušajā piektdienā, taču tā vietā bija diskusijas par 2012.gada budžetu, jo taupības pasākumu skartās dalībvalstis atteicās aizpildīt 8,9 miljardu eiro (6,25 miljardu latu) iztrūkumu šā gada budžetā. Tas apdraud virkni sociālo programmu, tostarp studentu apmaiņas programmu "Erasmus", kurai pašlaik beigušies naudas līdzekļi, kā arī 670 miljonu eiro (470 miljonu latu) kompensācijas izmaksu plūdos cietušajiem Itālijā.

Lamasūrs pagājušajā piektdienā jau paziņoja, ka ES dalībvalstu un Eiropas Parlamenta sarunas par bloka nākamā gada budžetu piektdien cietušas fiasko. Lai budžets tiktu apstiprināts, vienošanās par to jāpanāk 27 ES dalībvalstīm un parlamentam, taču, pēc Lamasūra sacītā, ES Padome nevarēja turpināt sarunas, tādēļ sarunas tika apturētas.

"Eiropas Komisijai tagad būs jānāk klajā ar jaunu ierosinājumu, lai sarunas varētu atsākties," viņš norādīja.

22.–23.novembrī notiks ES ārkārtas samits par bloka daudzgadu budžetu 2014.–2020.gadam, par kuru dalībvalstīm ir vēl lielākas viedokļu atšķirības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!