Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Jaunajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā (AGRI) darbosies divi Lietuvas deputāti, bet Latvijas un Igaunijas eiroparlamentāriešu vārdi šīs institūcijas pārstāvju sarakstā nav atrodami ne pastāvīgo biedru, ne aizvietotāju vidū.

AGRI komitejai ir svarīga loma, veidojot kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), kā arī ES politiku dzīvnieku veselības un labturības, augu veselības, lauksaimniecības produktu kvalitātes, mežsaimniecības un agromežsaimniecības jomā. Lielākā daļa no šī darba tiek veikta, gatavojot ziņojumus par tiesību aktu priekšlikumiem, uz kuriem attiecas EP un ES Padomes koplēmuma procedūra, lai tos pieņemtu plenārsēdē.

Rokāde neizdodas

Pirmsvēlēšanu laikā par sev prioritāri svarīgu šo komiteju nosauca divi deputāti – Sandra Kalniete, kura šajā komitejā iepriekšējos divus sasaukumus bija aizstājējas statusā, un Roberts Zīle (NA). Ņemot vērā Saeimas vēlēšanu rezultātus, pēc kuriem Zemkopības ministrija (ZM) no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārgāja NA uzraudzībā, Zīles pārstāvji aicināja Kalnieti uz šo komiteju nekandidēt, bet to atstāt Zīles pārziņā.

Zīle portālam "Delfi" sacīja: "Diemžēl iepriekšējos gados Latvijas intereses AGRI komitejā netika aizstāvētas. Tuvojoties lauksaimniecības politikai būtiskajai jaunā ES daudzgadu budžeta izskatīšanai, bija svarīgi izvirzīt profesionālu kandidatūru, vēl jo vairāk tāpēc, ka pastāvētu laba sinerģija ar valdību Eiropas Savienības Padomes kontekstā, jo atbildīgais ministrs Latvijas valdībā šobrīd ir Nacionālās apvienības biedrs."

Turklāt, kā norādīja EP deputāts, komiteju vietu sadale ir atkarīga no EP frakciju lieluma. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!