Foto: F64

Ministrijas kā atbildīgās iestādes pārziņā esošo Eiropas Savienības (ES) fondu projektu kontroles uzlabošanai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina precīzāk paredzēt projektu uzraudzības un vadības institūtu izveidi.

Kā norādīts ministrijas sagatavotajā ziņojumā, IZM ir secinājusi, ka gadījumos, kad tiek īstenoti ES struktūrfondu projekti ar sistēmisku ietekmi, ir nepieciešams Ministru kabineta noteikumos par aktivitātes īstenošanu precīzāk paredzēt projektu uzraudzības un vadības institūtu izveidi, tai skaitā noteikt to pamatpienākumus un atbildību, lai sekmētu mērķtiecīgāku un uz kvalitatīvu projekta rezultātu sasniegšanu vērstu projekta īstenošanas saturisko uzraudzību. IZM uzskata, ka minētais priekšlikums mazinātu arī interešu konflikta risku rašanos līdzīgās situācijās.

Papildus IZM ierosinās iekļaut projekta auditu Revīzijas iestādes audita plānā. Lai veiktu papildus faktu pārbaudes par iespējamiem interešu konflikta novēršanas prasību pārkāpumiem, IZM plāno izveidot darba grupu, kurā aicinās piedalīties Finanšu ministrijas pārstāvjus.

Valdība skatīs IZM sagatavoto informatīvajā ziņojumā par Izglītības un zinātnes ministrijas turpmāko rīcību augstākās izglītības studiju virzienu akreditācijas nodrošināšanai un iespējām izmantot Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" rezultātus.

Jau vēstīts, ka premjers IZM uzdeva iesniegt detalizētu informāciju par Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" uzraudzības un kontroles gaitu visās projekta īstenošanas stadijās, konkrēti norādot konstatētās nepilnības, par tām atbildīgās ministrijas un tās padotības iestāžu amatpersonas, kā arī priekšlikumus nepilnību novēršanai, informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Ministrijai bija jāiesniedz priekšlikumi par nepieciešamajiem pasākumiem, lai turpmāk uzlabotu ministrijas kā atbildīgās iestādes pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu projektu uzraudzību un kontroli jau no projektu izstrādes un sagatavošanas posmiem, īpašu uzmanību pievēršot iespējamo interešu konflikta situāciju novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!