Foto: EPA/LETA

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, kuru projektu Eiropas Komisija (EK) atklātībai nodeva trešdien, aviācijas pasažieriem, kas būs aizkavēti reisu kavēšanās vai atcelšanas dēļ, būs tiesības uz pārtiku, ūdeni, kompensācijām un citiem lidojumiem.

Jau pirms astoņiem gadiem Eiropas Savienība (ES) apstiprināja revolucionāras pasažieru tiesību normas, taču Brisele nākusi pie pārliecības, ka spēkā esošās normas jāpadara stingrākas, jo aviācijas pasažieriem rodas grūtības panākt to izpildi un viņiem nākas vilties, kad lidsabiedrības cenšas izvairīties no to piemērošanas.

Starp piedāvātajām jaunajām normām, kas varētu stāties spēkā nākamgad, ir noteikums, ka lidsabiedrībām par kavētiem reisiem jāpaziņo ne vēlāk kā 30 minūtes pēc iepriekš paredzētā pacelšanās laika.

Uz skrejceļiem ilgāk par stundu iestrēgušo lidmašīnu pasažieriem aviokompānijām būs jānodrošina bezmaksas ūdens, gaisa kondicionēšana un piekļuve tualetēm.

Ja lidmašīna uz skrejceļa iestrēgusi jau piecas stundas, pasažieriem būs tiesības izkāpt un saņemt kompensāciju.

Ja aizkavēšanās ilgs vairāk nekā 12 stundas, lidsabiedrībai būs pasažieriem jāpiedāvā alternatīvi lidojumi ar citām aviokompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!