Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 2. augustā, Latvijas sv. Jēkaba ceļa asociācija kopā ar ciemiņiem no Lietuvas "Camino Lituano" un Igaunijas "Eesti Jaakobitee", kas ir Santjago ceļa veidotāji savās valstīs, atklāja robežas pārejas punktu Valka/ Valga ar simbolisku stabiņa ierakšanu Valkā un un keramikas simbola izvietošanu pie baznīcas sienas Valgā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācijas valdes locekle Sandra Rone.

No Valkas līdz Santjago de Kompostela Spānijā ir 4600 kilometru (km) garš ceļš, kas mērojams aptuveni sešu mēnešu laikā. Latvijas karti šķērso 17 posmi, kuru kopējais garums ir 320 km.

Santjago ceļa Zemgales posmi no Rīgas līdz Žagarei ir pilnībā izveidoti, un tos jau ik dienu mēro svētceļnieki no Latvijas un kaimiņu zemēm.

Vidzemes posmi ir tapšanas stadijā, lai svētceļnieki tos jau nākamajā gadā varētu apzināt, nakšņojot ekonomiskās naktsmājās.

Svētku pasākums noritēja Valkā Putras kalnā, kur vēlējumus teica Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija), atzīmējot, ka ideja par Santjago ceļa izveidi Latvijā arī viņu bija uzrunājusi, kad viņš atradies Portugālē, kur kādas vietas nosaukums atgādinājis Valkas pilsētu.

Valkas, Lugažu un Vijciema draudžu mācītājs un kapelāns Strenču slimnīcā Andris Reiters salīdzināja svētceļojumu ar retrītu kā atgriešanos pie sevis un pašizziņas procesa meklējumus.

Sv. Jāzepa klostera Betānijas dominikāņu māsa Diāna pateicās "Camino Latvia", ka svētceļniekiem dota iespēja nakšņot klosterī, kā arī parādīt, ka baznīca ir ļoti dažāda un atvērta cilvēkiem. Dominikāņu māsas ar prieku uzņem svētceļniekus, dodot tiem naktsmājas un iespēju izbaudīt mieru un klusumu.

Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācijas dalībniece Zaiga Ābele, kura ir arī vairāku grāmatu autore par Santjago ceļu pasaulē, atgādināja, ka 2. augustā tiek svinēta svētku diena – ja 1920. gadā Valka tika sadalīta, tad pēc 100 gadiem sv. Jēkaba ceļš Valgu un Valku atkal savieno.


Kā pērn vēstīja Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas diecēzes portāls "katolis.lv", 2019. gada 3. martā aptuveni 30 svētceļnieki no Latvijas, Lietuvas un Polijas devās 22 kilometrus garā ceļā no Žagares Lietuvā uz Tērveti Latvijā, oficiāli sākot veidot Svētā Jēkaba ceļu – "Camino de Santiago" mūsu valstī.

Latvijā izveidotais posms būs daļa no sv. Jēkaba ceļa līdz pat Santjago de Kompostelas katedrālei Spānijā. Tika plānots, ka Latvijas posms būs aptuveni 300 km garš.

Svētā Jēkaba ceļš ir viens no slavenākajiem svētceļojuma maršrutiem Eiropā. Tas ved uz Kompostelas (Spānijā) Svētā Jēkaba katedrāli, kur atdusas svētā apustuļa Jēkaba mirstīgās atliekas.

Līdz šim Latvijas svētceļniekiem bija iespēja doties uz kādu no valstīm, kurās jau izveidots oficiālais svētceļojuma maršruts, vai arī vispirms iet ceļu saskaņā ar saviem ieskatiem, bet pēc tam turpināt oficiālo svētceļojumu citās valstīs.

Līdz Latvijai vistuvākā valsts, kurā varēja sākt oficiālo ceļu, bija Vācija.

Aizvadītajos gados pa vienam maršrutam izveidots arī Lietuvā un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!