Foto: DELFI

1981. gada 23. aprīlī pulksten 9.00 no rīta ienaidnieki veica atomuzbrukumu Padomju Latvijai. 50 kilotonnu atombumbas tika nomestas virs Aizputes, Pāvilostas, Liepājas ostas akvatorijas, Liepājas Karostā un Tankistu ielā (tagad 14. novembra bulvāris) pie dzelzceļa pārbrauktuves. Sprādzienā vidēji cietis rūpnīcas “Sarkanais metalurgs” martena ceha karkass, bojāti jumta paneļi, izsisti ēkas stikli un no ierindas izgājusi sūkņu stacija. Martena ceha strādnieki pulcējas pazemes patvertnē.

Par laimi, tie ir tikai pieraksti no 1981. gadā notikušām mācībām, kuru atskaiti portāls “Delfi” atrada civilās aizsardzības bunkurā Liepājā, “Liepājas metalurga” teritorijā. Bunkurs kopš Padomju Savienības sabrukuma netiek izmantots, viss tā aprīkojums un telpas ir palikušas neskartas kopš 1989. gada. Lai arī pazemes celtne ir unikāls vēstures liecinieks, bunkura īpašnieki pagaidām negatavojas to pārvērst par tūrisma objektu un gaida ieinteresētu uzņēmēju ar iniciatīvu, ko ar specifisko būvi darīt.

700 kvadrātmetrus plašais civilās aizsardzības bunkurs jeb patvertne atrodas Liepājā, 2013. gadā slēgtā “Liepājas metalurga” teritorijā pie martena ceha. Šī teritorija iedzīvotājiem ir slēgta, un portālam “Delfi” paviesoties bunkurā izdevās ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes palīdzību. Bunkurs un teritorija ap to, tāpat kā pārējais “Liepājas metalurga” mantojums, šobrīd pieder valstij.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!