Foto: Publicitātes foto

Nirēji šovasar guvuši neparastus iespaidus, aplūkojot savulaik Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) izbūves laikā Daugavas dzelmē nogremdēto Vīgantes parka "Liepavotu estrādi". Redzētais iemūžināts fotogrāfijās, portālu "Delfi" informēja zemūdens Niršanas kluba "Daivings" instruktors Valters Preimanis.

Viņš pavēstīja, ka appludinātā Vīgantes estrāde atrodas Daugavā, 8 līdz 15 metru dziļumā – ūdens līmenis gan ir atkarīgs no tā, kāds ūdens līmenis ir Pļaviņu HES.

Preimaņa un aktīvāko kluba nirēju ieniršana Daugavā uz Staburaga klinti un agrāko Vīgantes parka estrādi notika vasarā, kad ūdens temperatūra Daugavā ir sasniegusi augstāko maksimumu +21 grādu pēc Celsija skalas. Pēc viņa teiktā, redzamība ar zemūdens lukturi zem ūdens ir aptuveni 1,5 metri, par ko varot pārliecināties, apskatot fotogrāfijas.

Zem ūdens redzamas estrādes betona sienu konstrukcijas paliekas, amfiteātra veidā izkārtotās skatītāju sēdvietas.

"Tagad par Vīgantes estrādes zemūdens sēdvietās mājo Latvijas zemūdens fauna – simtiem zivju un vēži! Agrākās kāpnes uz estrādi, kas reiz bija 10 tūkstošu skatītāju un 1 200 dalībnieku amfiteātra estrāde, ved likteņupes dzelmē uz lielo estrādi, kura tagad ir pieejama tikai ar niršanas apmācības un akvalanga palīdzību," atzina Preimanis.

Portāls "Zudusī Latvija" vēsta, ka Liepavota estrāde un skulptūra "Daina" atrodas Vīgantes parkā, senāk arī Liepavota parkā – Daugavas kreisajā krastā 200 metrus uz ziemeļiem no Staburaga, pie bijušās Vīgantes muižas.

Parks izveidots muižas laikā 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā. Parkā auguši 64 sugu koki. 20. gadsimta 20. gados parks nonāca Latvijas valsts īpašumā.

Parka teritorijā notika regulāri dziesmu svētku sarīkojumi, tādēļ 1936. gadā sarīkojumu laukumā Daugavas krastā sāka celt jaunu estrādi un nogāzē ierīkoja sēdvietas. 1939. gada rudenī Vīgantes parkā pie Liepavota estrādes tika uzstādīta Aleksandras Briedes skulptūra "Daina".

Resursā "Zudusī Latvija" norādīts, ka Otrā pasaules kara laikā vācieši parkā nozāģēja daudz koku, bet 1965. un 1966. gadā parka daļā, ko Pļaviņu HES celtniecības dēļ skāra applūduma josla, nocirta kokus. Līdz ar to aizgāja bojā estrāde un amfiteātra veidā izkārtotās skatītāju sēdvietas. Ūdens līmenis apstājās pie kraujā esošās skulptūras "Daina".

1977. gadā pārpalikušais parks tika ņemts valsts aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!