"Negribu, lai nobrauc mazo bračku", "Turlajs, neesat kurlais! Atdodiet bērniem nolaupīto busu!" – ar šādiem saukļiem trešdien, 13. oktobrī, Salaspilī pie Bāriņtiesas ēkas pulcējas daži desmiti Salaspils iedzīvotāju, kuri nav mierā ar septembrī vietvaras pieņemto lēmumu pārtraukt bērniem nodrošināt skolas autobusu.

Skolēniem patlaban bez maksas pieejams sabiedriskais transports. Tomēr nokļūšana uz to pa intensīvu un neapgaismotu šoseju vai brikšņiem un aizaugušām takām bērniem ir bīstama.

"Mēs, kopumā vairāk nekā 100 vecāki, esam divas reizes devušies uz domi runāt par šo jautājumu. Tikāmies arī ar opozīcijas pārstāvjiem. Rakstījām vēstules dažādām Latvijas institūcijām. Neesam uzklausīti. Situācija netiek risināta," portālam "Delfi" teic piketa organizētāja, pirmklasnieces mamma Marika Mure-Astahova.

Viņa savu atvasi uz skolu un atpakaļ nogādā ar personīgo auto. Bažījas par meitenes drošību. Ceļš līdz sabiedriskā transporta pieturai ir aizaudzis ar krūmiem, neapgaismots, kā arī ir iemīļota tusiņu vieta. Arī citi vecāki baidās savas atvases uz skolu laist ar sabiedrisko transportu, liecina Salaspils 1. vidusskolas vecāku padomes aptauja, kurā piedalījušies 147 salaspiliešu. Pie tam autobusa atiešanas laiki bieži nesakrīt ar bērna dienaskārtību skolā.

"Mēs, vecāki, apzināmies, ka diezin vai panāksim ievērojamas izmaiņas un ka skolēnu autobusus mums atgriezīs. Negribam arī zaudēt apņēmību un padoties. Iesim līdz galam," saka Mure-Astahova. Ja pikets nebūs iedarbīgs, laiku pašvaldībai meklēt risinājumus bērnu pārvadājumiem, vecāki apdomās iespēju pašvaldību iesūdzēt tiesā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Salaspils dome augustā pieņēma lēmumu pārtraukt ārpus pilsētas mītošajiem bērniem nodrošināt pašvaldības skolēnu autobusus uz mācību iestādi. Tā vietā pašvaldība vienojusies ar pārvadātājiem par jaunu maršrutu ieviešanu, lai bērni uz skolu un atpakaļ var doties ar sabiedrisko transportu.

Pašvaldība lēmumu pamato ar "novecojušu auto parku", kā arī sola sakārtot pieturvietas, lai ceļš no mājām uz skolu un atpakaļ kļūtu drošāks.

Vienlaikus ar piketu trešdien, 13. oktobrī, pulksten 16 Salaspils novada domē notiek sēde, kurā citastarpā tiek spriests par skolēnu pārvadājumiem. Šis jautājums novada vietvaras risināmo jautājumu lokā nokļuvis pēc vecāku tikšanās ar domes opozīciju. Sēdi var vērot tiešsaistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!