Foto: LETA
Ceturtdien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) Saeimā nogādāja portfeli ar likumprojektu par 2022. gada valsts budžetu.

Reirs budžeta projektu pasniedza Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA).

Finanšu ministrijā (FM) atzina, ka tā ir tradīcija, ko ievēro, lai nodotu valdības sagatavoto valsts budžeta likumprojektu izskatīšanai Saeimā.

Šogad finanšu ministrs uz Saeimu devās ar jaunu budžeta portfeli, kas "turpina tradīciju un pārmanto iepriekšējā budžeta portfeļa garu".

"Jaunā portfeļa idejas pamatā ir novēlējums, ceļa vārdi, kas, gadiem ejot, nezaudēs savu aktualitāti. Uz portfeļa redzamo Reiņa Kaudzītes teicienu "Esi apdomīgs nelaimē, vēl apdomīgāks laimē" 2013. gada Saeimas sēdē, kur tika izskatīts nākamā gada budžets, atgādināja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, norādot, "ja no vēstures nemācās, tai ir tendence atkārtoties". Saskaņā ar šo dzīves gudrību FM budžetu veido pārdomāti, sabalansēti un atbildīgi, ievērojot fiskālo disciplīnu," skaidroja ministrijā.

Turpinot tradīciju, portfeļa otrā pusē izvietotas plāksnītes ar iepriekšējo gadu finanšu ministru - budžetu iesniedzēju vārdiem. Reirs ir vienīgais finanšu ministrs, kurš budžeta portfeli nesīs jau sesto reizi. Savukārt ministri, kuri šo tradīciju pildījuši katrs četras reizes, ir Oskars Spurdziņš un Andris Vilks. Jauno budžeta portfeli FM dāvina Reirs. Portfeļa autors ir tēlnieks un Rīgas domes deputāts Ivars Drulle.

Jāatgādina, ka iepriekšējais budžeta portfelis tika mantots 1997. gadā no Roberta Zīles.

Foto: LETA

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien, 12. oktobrī, atbalstīja 2022.gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara 2022., 2023. un 2024. gadam likumprojektus. Līdzās tiem Saeimā tiks iesniegta arī budžetu pavadošo 13 likumprojektu pakotne.

2022. gada budžetā tēriņi plānoti 12,4 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi 10,66 miljardu eiro apmērā.

2022. gadā pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts aplēsts 4,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt maksimālais valsts parāds 2022. gada beigās nominālvērtībā noteikts 17 miljardu eiro apmērā.

Nākamā gada budžeta likumprojekts paredz mērķdotāciju apjomu pašvaldībām 431 222 629 eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta pašvaldību pedagogu darba samaksai. Tāpat pašvaldībām tiks nodrošināta valsts budžeta dotācija 187 190 543 eiro apmērā.

2022. gada budžeta likumprojektā paredzēts 131,24 miljonus eiro novirzīt veselības jomas pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, bet augstas gatavības projektiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai — 12,13 miljonus eiro.

Valsts robežas infrastruktūras izveidei nākamgad plānots novirzīt 14,45 miljonus eiro.

Pensionāra neapliekamais minimums no nākamā gada 1. janvāra būs 350 eiro, bet no 1. jūlija – 500 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!