Foto: LETA

Piektdien Vērmanes dārzā atklāta atjaunotā strūklaka "Gadalaiki". Rīgas vecākā strūklaka šogad piedzīvojusi vērienīgu restaurāciju, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Pēc domē paustā, atjaunošana kopumā izmaksājusi ap 78 000 eiro, no kuriem 73 000 eiro atvēlēti restaurācijai, bet 5000 eiro – elektroinstalācijai.

Atjaunošanas laikā tika veikti demontāžas darbi, pēc kuriem virsmas tika notīrītas ar smilšu strūklu. Baseina sienas tika izlīdzinātas no iekšpuses un ārpuses, savukārt virsmas – pārklātas ar speciālu poru špakteli.

Tāpat tika ieklāta cementa bāzes hidroizolācija baseina iekšpusē divās kārtās.

Strūklakas iekšējo un ārējo sienu plaisas tika norobežotas ar speciāliem materiāliem, bet pie baseina ārējas malas uzklāta ģeomembrāna.

Restaurācijas darbnīcā veikta baseina centrā esošās skulptūras atjaunošana – monumentāla vāze uz postamenta, kuru rotā četru gadalaiku skulptūras. Tās kausā attēloti divi bērni, kas rotaļājas ar Neptūna trejzari, no kura šļācas ūdens.

Tāpat darbu gaitā nomainīta visas strūklakas elektroinstalācija un izveidots jauns elektrosadales skapis.

Foto: Mārtiņš Zilgalvis

Strūklakas "Gadalaiki" skulptūra izgatavota Berlīnē un uzstādīta 1869. gadā un bija tolaik greznākais šāda tipa dekoratīvais tēlniecības darbs pilsētā.

Oriģinālo skulptūru, kas bija cietusi vandālisma rezultātā, 1972. gadā nācās demontēt.

Tēlniece Mirdza Lukaža izgatavoja kopiju, ko pašvaldība uzstādīja 1978. gadā.

Jau vēstīts, ka pēc remontdarbiem aprīlī atsāka darboties Rīgas lielākā strūklaka Kronvalda parkā pie Kongresu nama. Tajā izgaismotās ūdens strūklas spēj pacelties līdz pat piecu metru augstumam. Tāpat pēc celiņu rekonstrukcijas atjaunota abu strūklaku darbība Esplanādē.

Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!