Foto: LETA
Otrdien pie topošās prokuratūras centralizētās ēkas Aspazijas bulvārī 7 VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) kopā ar būvniekiem un prokuratūras pārstāvjiem svinēja nozīmīga posma pabeigšanu nama būvniecībā - Spāru svētkus, informēja VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa.

Tika plānots, ka pasākuma ietvaros notiks svinīga "Spāru" vainaga uzlikšana uz ēkas jumta, topošās ēkas iesvētīšanas rituāls Saulgriežu stilā, kā arī ekskursija pa būvobjektu.

"Atjaunojot šo vēsturiski vērtīgo namu, tas tiek īpaši pielāgots prokuratūras darba vajadzībām. Būvdarbi rit raiti, atbilstoši grafikam. Pašlaik pabeidzam jumta izbūvi. Turpinās vēsturiskās fasādes atjaunošana, būvkonstrukciju un inženiertīklu izbūves darbi. Izmantotā BIM tehnoloģija palīdzēja mums identificēt nepilnības, ļaujot savlaicīgi novērst kļūdas, kontrolēt termiņus un izmaksas. Visi šie faktori ir vienlīdz svarīgi gan pasūtītājam, gan projektētājam, gan būvniekam un ļauj raitāk virzīt darbu gaitu," atklāja VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

Ēkas atjaunošanu plānots pabeigt līdz 2020. gada nogalei. Pēc ēkas atjaunošanas tajā darbu uzsāks Latvijas Republikas prokuratūras struktūrvienības, kas pašlaik atrodas Dzirnavu ielā 113, Elizabetes ielā 2, Krišjāņa Valdemāra ielā 17A, Stabu ielā 89 un Kalpaka bulvārī 6.

Kopējās plānotās projekta izmaksas ir 11,5 miljoni eiro, tai skaitā būvdarbu izmaksas – 10,6 miljoni eiro. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem energoefektivitātes paaugstināšanas programmas ietvaros.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada augustā VNĪ pirms pārbūves ēkā rīkoja ekskursiju, kurā arhitekts Aldis Polis iepazīstināja ar nama īpašajām arhitektoniskajām vērtībām – autentiskajiem fasādes un interjera elementiem, kā arī pastāstīja par plānotajām pārmaiņām un risinājumiem, lai ēkā taptu modernas un funkcionāli ērtas telpas.

Ēkas atjaunošanas projekts izstrādāts, saglabājot katra ēkas korpusa vēsturisko pēctecību un restaurējot autentiskos interjera elementus.

Pēc pilsētas arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projekta 1891. gadā celtā ēka ir nenovērtējama kultūrvēsturiska vērtība gan arhitekta rokraksta, gan tās sabiedriskās nozīmes dēļ. Autentiskais neorenesanses stilā tapušais nams pēc Otrā pasaules kara, padomju okupācijas gados tika nodots milicijai un līdz pat 2008. gadam tika lietots policijas vajadzībām.

VNĪ šobrīd īsteno 34 nozīmīgus attīstības projektus aptuveni 154 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām.

Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!