Foto: LETA
No Zatlera Reformu partijas (ZRP) trešdien izslēgtais bijušais "Vienotības" 10.Saeimas frakcijas deputāts Guntars Galvanovskis trešdienas pēcpusdienā atnesis iesniegumu par izstāšanos no partijas, taču tas notika jau pēc valdes sēdes, kurā lemts viņu izslēgt, portālam "Delfi" pastāstīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Galvanovskis ceturtdien izplatītā paziņojumā apgalvo, ka "ZRP atklāti un nekaunīgi melo, izplatot informāciju par manu izslēgšanu, jo vakar pēcpusdienā partijai tika iesniegts manis parakstīts iesniegums par izstāšanos no šī politiskā spēka rindām".

"No ticamiem avotiem ZRP esmu informēts, ka pēc mana iesnieguma saņemšanas lēmums par izslēgšanu vakardien tika pieņemts lielā steigā, lai jau vēlu vakarā varētu šādu informāciju izplatīt medijiem," klāsta Galvanovskis, kuru pārsteidzot "absolūtā neprofesionalitāte un nekaunības trūkums, kuru tādējādi demonstrē ZRP".

Holma portālam "Delfi" gan sacīja, ka Galvanovski ZRP valde lēmusi izslēgt trešdienas rītā, taču pašu par to vēl nepaguva informēt, kad viņš ieradās birojā ar iesniegumu par izstāšanos. Savukārt partijas Ētikas komisijas ziņojums, uz kura pamata Galvanovskis izslēgts, valdes locekļiem izsūtīts jau pirmdien.

Galvanovskis, kurš no "Vienotības" izstājās un ZRP pievienojās vienlaikus ar šobrīd partiju pametušo Klāvu Olšteinu, apgalvo, ka iepriekš neesot ticis ne informēts, ne aicināts uz ZRP ētikas kodeksa pārkāpuma izskatīšanu. "Šis gadījums diemžēl kārtējo reizi apliecina pilnīgu demokrātijas trūkumu un darba kārtības neesamību ZRP," klāsta bijušais partijas biedrs.

Holma portālam "Delfi" skaidroja, ka vēl priekšvēlēšanu laikā valdes pārstāvji lūguši Galvanovskim skaidrot otrā trešdien izslēgtā biedra – Kārļa Gudoņa – darbību, jo viņi ar Olšteinu esot atveduši Gudoni pie partijas vadības kā sabiedrisko attiecību speciālistu, kas var līdzēt kampaņā. ZRP Gudonim pārmet, ka viņš organizējis ar partiju nesaskaņotu vairāku tās biedru, tai skaitā tagadējā "Olšteina sešinieka", individuālās priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu, sagatavojot gan "partijas avīzes" ar atsevišķiem izceltiem kandidātiem, gan SIA "Engine Communications" apmaksātas reklāmas reģionālajos medijos.

Gudonis arī esot bijis tas, kurš ZRP vadību pārliecinājis, ka partijai nav nepieciešams reklamēties reģionālajā presē. Kad priekšvēlēšanu laikā kāds valdes loceklis Galvanovskim lūdzis skaidrojumu par Gudoņa rīcību, Galvanovskis apgalvojis, ka viņš esot uzticams cilvēks. "Ētikas komisijā bija arī vairāki citi iesniegumi par Galvanovska darbību, un, to visu izskatot, pieņemts lēmums viņu no partijas izslēgt," stāsta Holma.

Galvanovskis savā paziņojumā gan pauž viedokli, ka šāda partijas rīcība "ir bīstams signāls jebkuram ZRP biedram, kura viedoklis var būt atšķirīgs no partijas vadības"." Ir novērojams, ka šādi gadījumi sāk atkārtoties aizvien biežāk – nesen no partijas tika izslēgts Rīgas nodaļas vadītājs, neiroķirurgs Renārs Putniņš, kura izslēgšana līdzīgi kā šajā gadījumā tika balstīta uz mistiskiem pieņēmumiem no ZRP puses," klāsta Galvanovskis.

Kā vēstīts, ZRP valde trešdien iepazinās ar Ētikas komisijas pārbaudes lietu par nesaskaņotu un neētisku individuālu deputātu priekšvēlēšanu kampaņas organizēšanu, kuras rezultātā atsevišķi deputātu kandidāti no zemām vietām sarakstos tika ievēlēti Saeimā, tai skaitā seši no ZRP izstājušies deputāti. Valde secināja, ka šīs kampaņas īstenojuši ZRP biedri-dibinātāji Kārlis Gudonis un Guntars Galvanovskis, kas abi par to tika izslēgti no partijas.

Savukārt portāls "pietiek.com" vēsta, ka no ZRP atsķēlušos sešu deputātu grupa cenšas panākt savulaik no "Vienotības" kopā ar Olšteinu aizgājušā Galvanovska iecelšanu Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra amatā, jo "sešinieks" kopā ar "Vienotību" uzņēmies atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru Aivi Roni.

Pats Galvanovskis portālam apstiprināja, ka Olšteins, kurš ir šķeltnieku neformālais līderis, aptuveni pirms nedēļas viņam ir piedāvājis kļūt par SM parlamentāro sekretāru. "Es gribu darboties politikā, mani politika interesē, un es būtu gatavs darboties kādā amatā parlamentā vai izpildvarā," stāstīja Galvanovskis.

Viņš portālam arī atzina, ka Olšteins pirms vairākiem mēnešiem, vēl pirms ZRP dibināšanas, viņu iepazīstinājis ar apsardzes firmas "TM security" īpašnieku Mārtiņu Tenbergu, kurš iepriekš ticis dēvēts par ZRP pelēko kardinālu, bet tagad tiek minēts kā ārējais spēks, kas stāv aiz partijas sašķelšanas.

Jau ziņots, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu. Iepriekš izveidotajai ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču "Olšteina sešinieka" aiziešana atņēma koalīcijai vairākumu Saeimā.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr Valsts prezidents Andris Bērziņš apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās un Dombrovska valdības koalīciju veido ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība un "Olšteina sešinieks".

ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers sešu no partijas ievēlēto 11.Saeimas deputātu lēmumu dienu pirms jaunā parlamenta sanākšanas izstāties no partijas vērtēja kā nepieredzētu cilvēcisku un politisku cinismu. ZRP atklāja, ka "Olšteina grupas" cilvēki pirms 11.Saeimas vēlēšanām izsūtījuši gan reklāmas avīzes, gan izvietojuši reklāmas reģionālajā presē, izceļot atsevišķus kandidātus, "tā sevi pabīdot uz augšu". Turklāt šāda rīcība neesot bijusi saskaņot ar partiju.

10.Saeimas deputāts Guntars Galvanovskis kopā ar Olšteinu jūlija sākumā nolēma pārtraukt savu darbību partijā "Jaunais laiks" un politisko partiju apvienībā "Vienotība", paziņojot, ka politikā jānāk jaunajai paaudzei un solot pievienoties Zatlera partijai, par kuras veidošanu tobrīd gan vēl nebija pilnīgas skaidrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!