Foto: LETA

Izmeklēšanas kvalitāte un tās uzlabošana ir būtisks mērķis Valsts policijas darbā, bet galvenā "atslēga" visām problēmām, tostarp iekšējai un ārējai kadru mainībai, ir finansējums, piektdien atskata sanāksmē par Valsts policijas darbu 2014.gadā sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Komentējot iepriekš izskanējušo skaidrojumu par kadru mainību un mazo pieredzējušo speciālistu skaitu Kriminālpolicijas pārvaldē, Kalnmeiers norādīja, ka par jaunajiem speciālistiem var dēvēt izmeklētājus, kuru darba stāžs ir līdz trim gadiem. Savukārt Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka minētie "jaunie izmeklētāji" ar desmit gadu darba stāžu Kalnmeiera ieskatā ir uztverami kā pieredzējuši speciālisti.

Ģenerālprokurors atzina, ka policijā ir liela iekšējā kadru mainība. "Darbinieki aiziet no darba izmeklēšanā nevis policijā. Aiziet uz vieglāku jomu. Tendence ir acīmredzama. Jaunie cilvēki nāk no Valsts policijas koledžas ar degsmi, bet, ikdienā saskaroties ar simtiem izmeklējamo lietu, viņi nav gatavi par šādu atalgojumu "norakt" sevi šādā darbā no agra rīta līdz vēlam vakaram," sacīja ģenerālprokurors, vairākkārt uzsverot, ka izmeklētājs "vienkārši ir nokrauts ar daudzumu".

Līdz ar to Kalnmeiers norādīja, ka nākotnē būtu nepieciešams domāt ne tikai par atalgojuma palielināšanu, bet arī par štata palielināšanu. Pēc ģenerālprokurora domām izmeklētāji nestrādās labāk, ja alga būs lielāka, bet darba apjoms vienam izmeklētājam joprojām būs pat līdz 300 lietām, kas liek krist darba kvalitātei.

Vēl Kalnmeiers minēja, ka situācija ar dažādu ekspertīžu veikšanu "nav normāla". "Nav normāli, ja viena kiberekspertīze jāveic gadu, bet DNS ekspertīzes veikšana prasa no četriem līdz sešiem mēnešiem," sacīja ģenerālprokurors, norādot ka tādējādi ilgais ekspertīžu veikšanas laiks var novest arī pie lietas izbeigšanas noilguma dēļ.

Noslēgumā Kalnmeiers norādīja, ka, neskatoties uz visu sanāksmē minēto par to, kas ietekmē policijas izmeklētāju darbu, tas nedrīkst kalpot par atrunu nekvalitatīvam darbam. "Kvalitāte būs būtiskākā prasība no prokuratūras puses," sacīja Kalnmeiers. Tomēr viņš norādīja, ka aizvadītajā gadā "Valsts policija strādājusi daudz un visā visumā labi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!