Foto: LETA
Valsts prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema ("KPV LV") vadītajās valdības veidošanas sarunās nav bijis iespējams izveidot dialogu. "Attīstībai/Par!" (AP) aizvien uzskata, ka Gobzems izslēdzis AP no sarunām, jo tā bijis neērts sarunu partneris, otrdien pauda politiskā spēka pārstāvji.

"Sarunas dažādās formās notikušas jau gandrīz divus mēnešus. Šī, protams, nav pirmā reize, kad valdības veidošana notiek tik ilgi, bet, es teiktu, ka vairāki notikumi šajā valdības veidošanās procesā redzēti pirmoreiz," medijiem skaidroja politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Deputāts skaidroja, ka AP šajos divos mēnešos nemitīgi uzsvērusi, ka, lai izveidotu dialogu, jāņem vērā dažādās partiju intereses. Pavļuts uzsvēra, ka ir saprotams, ka partiju intereses, ideoloģija un pieredze atšķiras, tomēr par spīti tam esot jāmeklē kopsaucēji.

Tāpat Pavļuts skaidroja, ka, viņaprāt, Valsts prezidenta izvirzītais premjera amata kandidāts Gobzems valdības veidošanas sarunās vairāk risinājis jautājumus par savām privātajām problēmām nekā valstiski svarīgiem notikumiem. Šajā uzskatā viņam pievienojās arī deputāte Marija Golubeva, kura pauda, ka Gobzems sarunās nerunājis par būtiskiem, bet par sekundāriem jautājumiem.

Pavļuts izteica viedokli arī par to, ka, visticamāk, partijas "KPV LV" pārstāvji apsver domu par sadarbību ar partiju "Saskaņa", taču pagaidām vēl to slēpj no sabiedrības acīm.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce informēja, ka sarunās, kas notikušas pēdējās nedēļas laikā, Gobzems tikai izvairījies no atbildēšanas uz dažādiem partijas AP jautājumiem.

Partiju apvienības biedrs Artūrs Toms Plešs pauda, ka viņam radies iespaids, ka Gobzems valdības veidošanu mēģina "vilkt garumā" un nevēlas nonākt pie rezultāta. "Gobzems ir pārliecināts, ka visi pret viņu ir sazvērējušies. Tomēr viņam vajadzētu apdomāt, vai problēma nav viņā pašā," viedokli pauda Plešs. Tāpat jaunais deputāts atzina, ka no Gobzema puses partijai veltītie pārmetumi bijuši nevietā.

"Gobzems mūsu virzienā raidījis pārmetumus par to, ka boikotējam viņa veidotās sarunas. Es drīzāk teiktu, ka mēs esam aktīvi piedalījušies tajās un novērojuši, ka konkrēti lēmumi tajās netika pieņemti, jebkura diskusija bija slāpēta," Plešu papildināja Pūce.

Partiju apvienības biedri preses konferencē vairākkārt novēlēja veiksmi partijai "KPV LV" izveidot valdību, taču, viņuprāt, līdz tam vēl tāls ceļš ejams. Jautāti, vai partiju apvienība AP ir gatavi atbalstīt Gobzema izveidoto valdības modeli, AP deputāti atzina, ka šobrīd vēlas sagaidīt visu savu biedru balsojumu jautājumā par partijas iespējām sadarboties ar "KPV LV" un tikai tad izlemt par savu galējo nostāju.

Tāpat sarunā ar medijiem Pavļuts atzina, ka vēl aizvien kā labāko kandidātu premjera krēslam AP saredz Arti Pabriku.

Jau iepriekš partiju apvienība AP informēja, ka, viņuprāt, Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Gobzems jau kādu laiku meklējis iespēju, kā izslēgt no sarunām partiju apvienību AP, jo tā ir neērts sarunu partneris.

Kā portālu "Delfi" informēja partiju apvienības pārstāve Laila Spaliņa, piepildās politiskā spēka jau pirms vēlēšanām izteiktās bažas par Gobzema saistību ar cilvēkiem, kuri skatās Krievijas virzienā un ir ieinteresēti situācijas destabilizēšanā Latvijā.

"Gobzema kungs jau kādu brīdi meklēja iespēju izslēgt "Attīstībai/Par!" no sarunām, jo esam neērts sarunu partneris – mūs interesē saturiskas sarunas par valdības darāmajiem darbiem un reformām, bet tās jau veselu nedēļu nenotika, jo nekādas programmas Gobzemam nav. Tikai tukšas frāzes un valsts drošībai bīstami likumu grozījumi," ziņojumā medijiem iepriekš pauda AP pārstāve.

Jau ziņojām, ka pirmdienas vakarā "Attīstībai/Par!" pārstāvju sapulce vērsās pie biedriem, lai saņemtu skaidru mandātu – "jā" vai "nē" dalībai Gobzema vadītā valdībā. "Gobzema kungs acīmredzami šo demokrātijas testu nevarēja izturēt. Gobzems uzskata, ka partiju biedriem un sabiedrībai nav jājaucas "līderu sarunās"," secina "Attīstībai/Par!".

Jau vēstīts, ka partijas "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību "Attīstībai/Par".

"Ar šo paziņoju, ka no turpmākajām valdības veidošanas sarunām izslēdzu "Attīstībai/Par", kurai pielipis valdības gāzēja vīruss. Šim vīrusam jau ir recidīva raksturs un tā acīmredzot ir tā jaunā politika, ko partija solīja vēlētājiem," teikts Gobzema paziņojumā.

Pirms lēmuma Gobzems par to informējis savas partijas "KPV LV" Saeimas frakciju, no kuras iebildumi neesot saņemti.

Portāls "Delfi" atgādina, ka Gobzems šodien pulksten 19 viesosies "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!