Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien vienojās, ka deputāts Aldis Gobzems, neuzrādot Covid-19 sertifikātu vai testu un tādējādi izjaucot 2. septembra Saeimas klātienes sēdes norisi, ir pārkāpis Saeimas kārtības rulli un būtu izslēdzams no sešām parlamenta sēdēm.

Plānots, ka Saeima ceturtdien, 9. septembrī, varētu vērtēt Gobzema rīcības atbilstību Saeimas kārtības ruļļa 5. pantam, kas uzliek par pienākumu deputātam cienīt un ievērot Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus, kā arī atbilstību 19. pantam, kas nosaka deputātam atturēties no pašmērķīgas izrādīšanās Saeimas tribīnē.

Atbalstoša lēmuma gadījumā Gobzems kopumā tiks izslēgts no septiņām Saeimas sēdēm.

Ētikas komisija trešdien vērtēja deputātu grupas iesniegumu, kurā pausts, ka Gobzems šā gada 2. septembrī ieradās uz Saeimas sēdi, neuzrādot ne sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, ne pārslimošanas sertifikātu, ne arī negatīvu Covid-19 testu, tādējādi, izjaucot Saeimas klātienes sēdi, kas tālāk tika turpināta attālināti.

Deputāti iesniegumā norādīja, ka tādējādi Gobzems ignorējis Saeimas Prezidija un Frakciju padomes noteikto Saeimas un Saeimas komisiju sēžu apmeklēšanas kārtību, kas paredz, ka parlamenta sēžu zālē Saeimas klātienes sēdēs Covid-19 epidemioloģiskā riska situācijā var atrasties Saeimas deputāti ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas, vai testēšanas sertifikātu.

Saeimas deputāti vērsās atbildīgajā parlamenta komisijā ar lūgumu izvērtēt Gobzema rīcības atbilstību diviem Saeimas kārtības ruļļa pantiem, proti, 5. pantam, kas uzliek par pienākumu deputātam cienīt un ievērot Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus, kā arī 19. pantam, kas nosaka deputātam atturēties no pašmērķīgas izrādīšanās Saeimas tribīnē.

Uzrunājot komisijas deputātus, Gobzems uzsvēra, ka viņš uz 2. septembra Saeimas sēdi ieradās pilnīgi vesels un negatīvu Covid-19 testu. Viņš kritizēja Ētikas komisiju, kas vēršas pret deputāta Satversmē garantētajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību. Gobzems norādīja, ka parlaments pārkāpj viņa cilvēktiesības.

Tāpat deputāts atzina, ka viņam nav jāievēro tās prasības, kuras "ir izlēmis kartelis kaut kādos kabinetos", uz kuriem Gobzems nav ticis aicināts. No runātā konteksta noprotams, ka deputāts kritizē Saeimas Prezidija un Frakciju padomes noteikto Saeimas un Saeimas komisiju sēžu apmeklēšanas kārtību.

Gobzems arī pauda kritiskus vārdus par valdošo koalīciju, kura neņem vērā opozīcijas teikto.

Noklausoties deputātu runu, Ētikas komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule pauda Gobzemam: "Uzlikt govs pļeku, to jūs mākat. Taču ļaunums rada ļaunumu. Man ir žēl jūsu līdzsekotāju, kas naivā paļāvībā seko jūsu saukļiem, bet atradīsies dziļākā purvā, nekā tie, kas iepriekšējās vēlēšanās nobalsoja par partiju "KPV LV". Žēl, ka jūs liekat pūles destruktīvā darbībā, tā vietā, lai liktu pūles labā darbā."

Deputāte uzsvēra, ka Gobzema sodīšana nav pašmērķis, bet "nesodīšana ved uz visatļautību".

"Ja Saeimā drīkstēs ierasties bez apliecinājuma par poti vai bez testa, tad ko varam prasīt no skolēniem, studentiem, mediķiem vai citām sabiedrības grupām. Civilizētā sabiedrībā individuālās brīvības robežas vienmēr ir saprātīgi ierobežotas," pauda komisijas vadītāja.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iepriekš atzina Gobzemu par vainīgu pārkāpumā, jo viņš sociālajos tīklos bija ievietojis ierakstus un fotogrāfijas, kurās redzama dzeltena sešstaru zvaigzne pie deputāta krekla, tādā veidā protestējot pret vakcinācijas pret Covid-19 procesu un atšķirīgām iespējām vakcinētiem un nevakcinētiem cilvēkiem.

Komisija lēma rosināt Saeimai lemt par Gobzema izslēgšanu no parlamenta uz vienu sēdi, kas ir stingrākais sods, ko par ētikas kodeksa pārkāpumu var noteikt deputātam. 2. septembrī Saeima šo priekšlikumu atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!